CHRUDIM Chrudimská radnice letos začne vykupovat pozemky pro výstavbu poldru. Město osloví asi dvacítku vlastníků. Stavba má ochránit sídliště Na Šancích, které opakovaně zaplavila velká voda.

Poldr zadrží přívaly vody ze srážek, která stéká z polí. Současná kanalizace to nezvládá. Protipovodňová ochrana zadrží až stoletou vodu. Celá oblast zabírá asi tři hektary.
Majitelům město nabídne za pozemky pod samotnou stavbou a v místech rozlivu vody 100 až 120 korun za metr čtvereční. Pozemky u silnice zatíží věcným břemenem a vlastníkům dá 20 korun za metr čtvereční. „Stavba je zanesená v územním plánu a město může případně použít instrument vyvlastnění,“ řekl starosta Petr Řezníček. Za výkupy dá město asi šest milionů.
V optimálním případě radnice začne se stavbou v příštím roce, náklady na stavbu poldru se odhadují na desítky milionů korun. Finální částka vzejde až z výběrového řízení na dodavatele stavby. Radnice očekává, že se jí podaří získat evropské dotace. Místostarosta Roman Málek ale považuje stavbu za příliš nákladnou, raději by postavil mobilní zábrany, což je podle něj levnější a rychlejší.

Před vybudováním samotného poldru bude nutné nejdříve vyčistit jedno rameno Chrudimky v parku Střelnice, kam bude voda dešťovou kanalizací odtékat. Stavbu více než kilometr dlouhého potrubí město plánuje spolu s rekonstrukcí kanalizace v Malecké ulici. Náklady rovněž dosáhnou desítek milionů.

Původně měla pozemky podél silnice vedoucí do místní části Topol vykupovat chrudimská společnost Oseva Agri a část poté odprodat městu. Kromě hráze poldr nebrání hospodaření na pozemcích. Na výzvy výkupu vlastníci nereagovali, proto se toho ujme město.
Sídliště Na Šancích stojí v místě, kde kdysi voda z polí přirozeně odtékala a byl tam i rybník. V červnu 2006 po přívalových deštích vystoupala voda v níže položených panelácích až do výšky dvou metrů a zaplavila a zanesla bahnem sklepy a výtahové šachty. Pod vodou zůstaly desítky aut, některá až po střechu, další proud je dokonce někdy odnesl o kus dál. Menší záplavy se opakovaly i v jiných letech. Například loni v červnu dvakrát za sebou voda vyplavila část sídliště.

Mladá fronta DNES | 18.3.2016 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 13 | autor: (ČTK) | Téma: Městský úřad Chrudim