SVITAVY V menších okresních městech kraje jsou proti předchozím komunálním volbám největší změny na prvních místech kandidátek v Ústí nad Orlicí a Svitavách.
V Ústí se šest z deseti lídrů liší od situace před čtyřmi lety, další zase změnili kandidující subjekt. O něco menší změny doznaly kandidátky v Chrudimi.
V Ústí nad Orlicí obhajuje svou funkci starosty Petr Hájek (Oušťáci), za sebou má již dvě funkční období. Jako lídři kandidují i všichni tři místostarostové, Michal Kokula (KDU-ČSL), Matouš Pořický (ODS) a Jiří Preclík (SNK Ústí žije). Preclík v minulých volbách vedl kandidátku ČSSD, kvůli rozbrojům v místní organizaci však za tuto stranu již nekandiduje. Bývalý předseda tamější ČSSD si zase založil uskupení Změna pro Ústí. Kandidátku ČSSD nakonec ve městě povede nový předseda Marek Mana. V Ústí nad Orlicí jde do voleb deset subjektů, o dva více než v roce 2014.
Počet kandidátek se rozrostl proti stavu před čtyřmi lety o jednu na deset ve Svitavách. Na předních místech se objevují starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy) a místostarosta Pavel Čížek (ODS).
Kandidátku sdružení Za bezpečné Svitavy vede Vlastimil Pechanec odsouzený za rasovou vraždu Roma Oty Absolona ve Svitavách v roce 2001. Z trestu 17 let si odpykal více než dvě třetiny, z vězení byl podmínečně propuštěn v roce 2014. O dva roky později Pechanec neúspěšně kandidoval v krajských volbách za DSSS. Piráty ve Svitavách povede středoškolská učitelka a zastupitelka Libuše Vévodová, ČSSD pedagožka obchodní akademie Monika Pelíšková, lidovce profesor gymnázia Jiří Žilka.
V Chrudimi jsou s jedinou výjimkou všichni lídři členové zastupitelstva, nováčkem je mezi nimi jen Pavel Štěpánek za Piráty. Kromě starosty Petr Řezníčka (SNK ED) kandidují i dva místostarostové, Jan Čechlovský za ODS a Roman Málek za Koalici pro Chrudim. Sociální demokracie měla dosud dva místostarosty, nyní je na prvním místě lékař Tomáš Vondráček.
SPD koncem července uváděla, že postaví kandidátky ve všech okresních městech. Nakonec kandiduje jen v Pardubicích.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

 

Mladá fronta DNES | 24.8.2018 | Rubrika: Pardubický kraj | Strana: 12 | autor: (ČTK) |