Většina měst na Pardubicku v posledních týdnech spěšně přijímá opatření, kterými by plně vyhověla liteře zákona o ochraně osobních údajů. Zároveň kroutí hlavou nad interpretací zákona, ve které je víc byrokracie než logiky.

 

Zasedání zastupitelstva je sice veřejné, ale osobní údaje zde vyřčené se nesmějí dostat z jednacího sálu. „Ředitel úřadu na ochranu osobních údajů pan Igor Němec nás na semináři opakovaně, snad šestkrát, varoval, že za únik osobních údajů je trestní sazba tři roky," řekl Právu s povzdechem a podivem starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED).

V Pardubicích byla aktuálně zrušena dlouholetá praxe, kdy novináři dostávali, stejně jako zastupitelé, před jednáním téměř kompletní složku materiálů. Dnes mohou dostat jen vyžádané stránky v elektronické podobě, ve kterých jsou vymazány osobní údaje.

Chrudim v pondělí na jednání zastupitelstva schválila umístění zvukového záznamu ze zastupitelstva na městském webu. Opoziční zastupitel Roman Málek (KDU-ČSL) to považuje za své vítězství. „Vyhrál jsem v právních rozborech po pěti měsících bojů nad městskými právníky i starostou města. Ten měl totiž údajně strach ze zákona na ochranu osobních údajů," sdělil Právu Málek.

Než se zvukový záznam dostane na městský web, bude se ale muset technicky upravit, pípáním nahradit osobní údaje, například adresy, věk, zdravotní stav nebo jiné informace o lidech, jejichž jména na jednání zazněla. Podle mluvčí radnice Sylvy Drašnarové to bude trvat několik dnů.

„Praha například platí každoročně za vypípání v záznamu ze zastupitelstva kolem dvou miliónů korun, Pardubice, co vím od primátorky Štěpánky Fraňkové, statisíce. My to snad zatím zvládneme našimi IT pracovníky," doufá chrudimský starosta.

„Máme z toho guláš. Osobně jsem toho názoru, že pokud jsou údaje na zastupitelstvu deklarovány veřejně, jsou veřejné a není třeba je chránit. Úřad pana Němce je jiného názoru," dodal Řezníček. „Je to idiocie, jinak to nemůžu nazvat," vyjádřil se podstatně ostřeji místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl (ČSSD).

Přesto zastupitelstvo Chrudimi v pondělí na svém jednání hned v prvním bodu upravilo jednací řád, aby, jak řekl Právu zastupitel, který si nepřál být jmenován: „Vlk Němec se nažral a koza Chrudim zůstala celá."

***

Máme z toho gulái Petr Řezníček, starosta Chrudimi

Regionální mutace| Právo - severovýchodní Čechy

Právo | 15.5.2013 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 10 | autor: Zdeněk Seiner | Téma: Městský úřad Chrudim