Řada zastupitelstev měst v Pardubickém kraji v posledních týdnech řešila sociálně ožehavou otázku legálního hazardu na svém území.

Některá k problému přistoupila nekompromisně, jako například Litomyšl, jiná signalizovala změny do budoucnosti, jako třeba Chrudim. Krajské Pardubice jsou příkladem města, které se touto záležitostí zabývá tak formálně, až to vzbuzuje pobavení občanů.

„Nejsem zastáncem tak rychlých a nevratných řešení, mělo se o tom spíš diskutovat, ale takové je prostě rozhodnutí zastupitelstva,“ řekl Právu starosta Litomyšle Michal Kortyš (ODS), krátce po tom, kdy zastupitelstvo města odhlasovalo okamžitý a absolutní zákaz sázkových her. Vyhláška měla vstoupit v platnost 12. května, ale podle informací Práva ji někteří provozovatelé heren napadli.

„Pošlete hazard do nelegálních heren, jejich provozovatelé na tohle čekali,“ varoval Martin Dobčák ze společnosti Paradise Casino Admiral už na litomyšlském zastupitelstvu 22. dubna.

Absolutní zákaz heren je prosazován i v dalších městech, například v Králíkách nebo ve Vysokém Mýtě. V Chrudimi definitivní zákaz heren prosazuje opoziční Roman Málek (Koalice pro Chrudim). „Postupně se k úplnému zákazu přidává řada měst. O tom, že pravidelná hráčská závislost se může stát problémem, nikdo nepochybuje. Zejména u jisté sociální skupiny. Jsem v tuto chvíli pro úplný zákaz,“ řekl Právu Málek.

Připouští, že bude absolutní zákaz v zastupitelstvu těžko prosazovat, protože město přijde o milióny. Ustoupil by v případě legislativních změn, které by výrazně snížily negativní dopad hráčské závislosti. Požaduje například těžko splnitelnou podmínku – povinnou registraci hráčů. Kolem peněz do městské pokladny se vede nejslyšitelnější řeč také v Pardubicích. „Za loňský rok byl přínos heren do městské pokladny asi 70 miliónů korun,“ upozornil náměstek primátorky Jiří Rozinek (ČSSD). „Dovedu si představit, že by na absolutní zákaz hazardu voliči slyšeli. Ale prohibice, jak nám dějiny dokazují, nikdy nebyla dobrým řešením,“ podotkl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).

Zastupitelstvo Pardubic v minulém týdnu schválilo formální rozhodnutí, které zakazuje herny sto metrů od školských a vzdělávacích zařízení. Vedení města ale ani neví, kolik takových v Pardubicích je. „Možná sedm nebo osm. To si musíme ověřit,“ přiznal Brendl. Připustil, že možná některé z nich dnes nejsou ani v provozu.

„Počtem 112 obyvatel na výherní automat a 89 povolených heren patří krajská metropole mezi pět nejhorších v republice,“ řekl Právu Miroslav Hovorka (Strana zelených). Navrhuje místní referendum o tomto problému.

 

 ***

 

 Prohibice, jak nám dějiny dokazují, někdy nebyla dobrým řešením František Brendl, náměstek primátorky Pardubic

 

 Regionální mutace| Právo - severovýchodní Čechy