Není to letos poprvé, co po komunálních volbách chrudimští obyvatelé dlouhé týdny čekají na první povolební zastupitelstvo, které by dokázalo zvolit nového starostu a radu města. Výjimkou není ani současný stav.

 Obě největší uskupení, SNK ED a hnutí ANO 2011, mají tentokrát po šesti mandátech, do společné koalice se jim však příliš nechce a hledají separátně podporu u menších stran. Vzájemné spojenectví ale zcela nevylučují, řekli ČTK zástupci obou uskupení.

„Postup v jednání s ANO zatím nenastal. Oni budou zkoušet najít nějaký svůj vlastní formát, my jsme stále připraveni vytvořit s nimi a dalšími subjekty velkou koalici,“ uvedl současný starosta Petr Řezníček (SNK ED).

 Minulé krajské volby sice nevyhrál, ale dokázal vítězným soc. demokratům natolik blokovat koaliční jednání, že lídr ČSSD Jaroslav Trávníček ustoupil. Vedení města bylo schváleno až 6. prosince, Řezníček tak na krátkou dobu dostal přezdívku Mikuláš.

Podle vyjádření Řezníčka mu letos koalici odmítla Koalice pro Chrudim a Strana svobodných občanů. Koalice pro Chrudim, vedená lidovcem Romanem Málkem, je letitou neznámou, neřízenou střelou v chrudimské politice.

Byl už nejednou v radniční koalici, byl i místostarostou, ale křehká koalice nikdy nevydržela dlouho, partneři se rozcházeli ve zlém.

„Jednáme s menšími stranami a pokoušíme se s nimi vytvořit nějakou koalici. Zatím nenazrála doba k tomu, abychom se uchýlili ke spojení s další největší stranou. Rozhodně jsem ale nikdy neblokoval jednání tím, že bych za každou cenu chtěl být starostou,“ řekl lídr ANO Ondřej Kudrnáč, který byl kdysi i přednostou okresního úřadu v Chrudimi a v minulosti kandidoval na různé politické posty, většinou za pravicové strany. V Babišově dresu se letos objevil poprvé.

 V Chrudimi vyhrála volby SNK ED s šesti mandáty z 27 a nepatrně vyšší podporou voličů než hnutí ANO se stejným počtem zastupitelů.

Třetí byla ČSSD se čtyřmi křesly. Po třech zastupitelích získaly Koalice pro Chrudim složená z KDU-ČSL a nestraníků, stejný počet mandátů má KSČM a ODS. Jazýčkem na vahách může být Strana svobodných občanů s dvěma mandáty.

 V dalších okresních a větších městech Pardubického kraje je už rozhodnuto, ustavující zastupitelstva se scházejí vesměs v tomto týdnu. V krajských Pardubicích bude primátor zvolen 10. listopadu.

 Postup v jednání s ANO zatím nenastal Petr Řezníček

Právo | 4.11.2014 | Rubrika: Severovýchodní čechy | Strana: 11 | autor: Zdeněk Seiner |