Konference cestovního ruchu pořádaná městem Chrudim v úterý 20. dubna 2010 přinesla řadu výsledků. Mezi ně patří nejenom vzájemný dialog mezi subjekty cestovního ruchu, ale i statisíce korun na podporu kongresové turistiky.

Ve druhém největším městě Pardubického kraje se nesešly jenom subjekty z Chrudimska, ale i zástupci kongresové turistiky kraje a řada hostů. Mezi nimi radní Pardubického kraje pro cestovní ruch Miroslav Stejskal či náměstek hejtmana Roman Línek. Ten při své zdravici, jako čerstvý dědeček, vzpomněl na svůj vztah k regionu.

„Turistický region Chrudimsko-Hlinecko je v území, které z dětství, ale i ze současné zejména cykloturistiky, dobře znám. Je ideálním místem pro jízdy na kole, ale třeba i na koních, a to hlavně v oblasti Železných hor. Za turisticky jedinečný považuji skanzen Veselý Kopec u Hlinska. Jsem přesvědčen, že se v tomto území může odehrávat i úspěšná kongresová turistika. Ať již v nově vybudovaném kongresovém hotelu Jezerka - Seč či v úžasných prostorách chrudimského paláce Muzea, jehož velký sál počítám mezi pět nejkrásnějších sálů ve státě. Do budoucna i z fondu EU realizované Společenské centrum v Hlinsku, kde půjde realizovat kongresy či semináře," řekl vícehejman Línek úvodem.

Právě kongresová turistika byla jedním z hlavních bodů minikonference. Chrudimský místostarosta Roman Málek totiž několik měsíců inicializuje vznik organizace na podporu kongresové turistiky.

„Podařilo se mi objevit finanční prostředky, které by mohly pomoci s marketingem pro kongresovou turistiku. Teoreticky by se mohlo jednat o milion korun ročně, což by jistě pomohlo řadě subjektů. Proto jsme do Chrudimi pozvali i zástupce napříč krajem i samotné zástupce Czech Convetion Bureau. Ti mají tuto problematiku republikově na starost," přibližuje Málek.

Za pravdu mu dal i radní kraje Miroslav Stejskal, který potvrdil převzetí této aktivity od města s tím, že nevznikne nová organizace, ale bude ji realizovat skrze Destinační společnost východní Čechy. Teoreticky první finanční prostředky by do kraje mohly přijít od ledna příštího roku.

Mezi další části programu patřila řada prezentací. Zajímavá byla prezentace portálů firemniakce.cz, virtuální panoramata či představení balíčků pro turisty.

Závěr konference patřil diskusi nad vznikem organizace cestovního ruchu pro turistickou oblast Chrudimska - Hlinecka.

„Všichni byli pro vznik organizace, ale názory na její fungování byly hodně odlišné. Navíc i účast samospráv mohla být větší," krčí rameny Málek s tím, že se nadále bude pracovat s poznatky z workshopu. Zřejmě nejbližší aktivitou bude nabídka starostům měst oblasti k návštěvě města Kadaně, kde funguje velmi dobře destinační management. „Zejména představitelům měst je nutné vysvětlit, že je potřeba spolupracovat," uzavírá Málek.

Po samotné konferenci v odpoledních hodinách byla pro veřejnost připravena výstava nabídek turistické oblasti Chrudimsko - Hlinecko pro nadcházející sezónu. Ta vznikla ve spolupráci s místní Hotelovou školou Bohemia.

Veletrh byl součástí projektu „Informační a propagační kampaň turistické oblasti Chrudimsko - Hlinecko" je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z Regionálního operačního programu NUTS II - Severovýchod.