Nová koncepce základního školství v Chrudimi byla právě projednána s řediteli základních škol a ve školské komisi. Jednání neprovázely žádné protesty. Koncepce tak míří do finále, její podobu musí potvrdit ještě zastupitelstvo města.

„Od roku 2001 docházelo ke snižování průměrného počtu žáků ve třídách a tím i k nevyužívání kapacit jednotlivých základních škol. Po vyhodnocení této situace došlo ke sloučení ZŠ Sladkovského do ZŠ Školní náměstí a budova Na Valech 193 byla dána do výpůjčky Mateřské škole Na Valech 693 - vzhledem k tomu, že na rozdíl od situace na základních školách počet dětí v mateřských školách stále stoupá," říká vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Jana Stehlíková.

Koncepce základního školství v Chrudimi do roku 2014 navazuje na předchozí koncepci a byla v minulých měsících aktualizována.

„V současné době očekáváme mírně stoupající tendenci v počtu žáků nastupujících do prvních tříd v nadcházejících letech. Kapacita škol by měla být v budoucím období dostačující. Z výše uvedeného vyplývá, že další snižování kapacity škol není žádoucí," říká místostarosta města Roman Málek.

Nynější průměr žáků na třídu základní školy je 25,23, dle koncepce by se měl zvýšit na 26,32 žáků ve školním roce 2014/2015.

Návrh byl v těchto dnech projednán s řediteli základních škol a ve školské komisi. Materiál bude předložen ke schválení orgánům města v listopadu a prosinci 2011.