policka2018_web.jpgMěsto Polička se v neděli 24. června 2018 již pojedenácté zapojilo mezi desítky měst, které pořádají Běh naděje. Běh naděje je sportovně humanitární akce inspirovaná Během Terryho Foxe, který úspěšně probíhal v České republice do roku 2007. Běh naděje na něj volně navázal.

Pořadatelem Běhu v Poličce je Svatojosefská jednota Polička, z. s., a MO KDU-ČSL v Poličce za významné podpory Pardubického kraje a města Poličky.

Běh naděje lze charakterizovat jako součást moderního stylu spojenou s aktivním pohybem a současně jako podporu veřejnosti onkologické problematice. Život s rakovinou nelze nikdy vzdát a je jen na nás a přízni osudu, jak s ní dokážeme žít, bojovat a vyhrávat.

Běh naděje je spojen se sbírkou, jejíž výtěžek bude zaslán na oddělení dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole a do laboratoře CLIP – molekulární genetiky. Právě výzkumné laboratoře CLIP (Childhood Leukaemia Investigation Prague) se zabývají molekulární diagnostikou pacientů s dětskými leukemiemi z celé ČR, vyšetřováním zbytkové nemoci pacientů, molekulární diagnostikou poruch imunity a krvetvorby a výzkumem různých aspektů leukemie a jejich léčby.

Běh naděje se uskutečnil za podmračeného počasí v neděli 24. června 2018. Slavnostnímu startu, který zahájil poslanec Parlamentu ČR a starosta města pan Jaroslav Martinů, předcházelo vystoupení kapely Staří Babylóňané z kapely DOTT. Ve 14 hodin vyrazili běžci, cyklisti, koloběžkáři a pěší poličskými ulicemi po změněné trase kvůli výstavbě Šaffovy ulice. Parkem vedla cesta po nové ,,dřevěnici“ a do cíle přiběhli, přišli nebo přijeli účastníci po závěrečné trase kolem radnice. Tam jim byla předána obálka s diplomem, pohlednicí s fotografiemi z minulých ročníků, kalendáříčkem a turistickou dřevěnou známkou. Prezentovalo se 140 účastníků, kteří do zapečetěných pokladniček vložili rekordní peněžitou částku Kč 12 154,--. Na závěr byla jako každoročně uspořádána tombola. Unavení závodníci se občerstvili pohárkem limonády a párkem s chlebem.

Je milou povinností poděkovat za plné pracovní nasazení Mílovi Zezulovi a celému organizačnímu týmu pod vedením Michala Popelky.

Poděkování patří sponzorům, kterými byly Pardubický kraj, město Polička, T. E. S. s. r. o. Polička, Svatojosefská jednota, MO KDU-ČSL a Bonaparte.

Poděkování letos patří Vypsané fiXe, hudebníci této kapely podepsali do slosování nějaké ceny.

Běh naděje je během, který nám dává sílu nevzdát se.

Za účastníky sepsal Ing. Jan Matouš, redakčně upraveno.

 

policka2018 1

policka2018 2

policka2018 3