namesticrChrudim – Hned dvě nařízení týkající se placeného stání a ceny za něj na chrudimských místních komunikacích schválila na svém jednání 17. července 2017 Rada města Chrudim. Změny přitom nejsou pouze formální.

„Asi nejvýznamnější změnou je zavedení placení sjednané ceny na parkovacích automatech formou úhrady bankovní kartou, prostřednictvím SMS a pomocí mobilní aplikace,“ říká místostarosta města Chrudim Jaroslav Trávníček. Týkat se to bude všech parkovacích automatů, které město prostřednictvím Technických služeb provozuje. V letošním roce je totiž nutné dva automaty vyměnit, a tak nově pořizované automaty již budou s touto změnou počítat, u těch dalších dojde k dovybavení o nutné zařízení právě na úhradu prostřednictvím bankovní karty. „Další výhodou zmodernizovaného systému je to, že řidič si v případě potřeby může parkovaní prodlužovat a hradit i na dálku prostřednictvím SMS nebo mobilní aplikace,“ dodává místostarosta Trávníček.

Současně dojde ke změnám ceníku za placené parkování, a to v řádech jednotek korun, i když nejen směrem nahoru. Na Resselově náměstí, na Školním náměstí a v Hradební ulici dojde ke zvýšení ceny první hodiny parkování z 10 na 12 korun, přičemž cena za každou další hodinu parkování zůstává na částce 35 korun, na dalších placených parkovacích stáních mimo historické jádro dojde naopak u první hodiny ke snížení z 10 na 7 korun a u delšího parkování ke sjednocení každé další hodiny za 20 korun. Kromě toho bude nově možné zaplatit si na parkovacích automatech v historickém centru celodenní stání, a to za paušální poplatek 200 Kč za den.

A ještě jednu zajímavou změnu přináší nový návrh. „Elektromobilům bude umožněno stání na parkovacích automatech zdarma. Důvodem tohoto rozhodnutí je podpora rozvoje elektromobilů coby ekologických vozidel nevytvářejících emise v místě jejich provozu. To se pochopitelně netýká vozidel s hybridním pohonem,“ uzavírá místostarosta Roman Málek. Navíc se jedná o možnosti umístění dobíjecího místa pro elektromobily i ve městě Chrudim.

Obě schválená nařízení nabudou účinnosti od 1. září 2017.