Chrudim - Třídění odpadů je již běžnou záležitostí pro většinu domácností, ty chrudimské nevyjímaje. Podíl vytříděných odpadů se neustále navyšuje a stávající sběrný dvůr v ulici Obce Ležáků tak přestává kapacitně vyhovovat. Město Chrudim a jeho Technické služby proto připravily projekt na jeho rekonstrukci a zejména rozšíření.

Stávající kapacita sběrného dvora je 537,4 tun tzv. povinných složek odpadu (papír, sklo, plasty, kovy, nebezpečné odpady a biologicky rozložitelné odpady) za rok, po rekonstrukci by měl být sběrný dvůr schopen zpracovat dalších 750,6 tun povinných složek; dohromady 1 288 tun. Celková kapacita sběrného dvora spolu s dalšími složkami odpadu však bude až 2 000 tun za rok.

„Primárně je cílem zlepšení služeb pro obyvatele města, zvýšení komfortu nakládání s odpady a omezení vzniku černých skládek,“ říká k rekonstrukci starosta Petr Řezníček. „Nesmíme ale také zapomínat na Plán odpadového hospodářství České republiky, na který navazuje plán kraje a města. Ty míří k podstatnému navýšení podílu znovuvyužitelného komunálního odpadu. Bez navýšení kapacity sběrného dvora by to nešlo,“ dodává.

Plocha sběrného dvora po rekonstrukci bude mít díky rozšíření o dva sousedící pozemky rozlohu 2 591 m2. „Projekt počítá s výstavbou nových objektů a ploch a dalšími stavebními úpravami stávajících objektů. Dojde k demolici garáží, plechové boudy a unimo-buněk a k rozšíření asfaltové plochy dál podél trati za patrové garáže. Přibude také nová administrativní budova a přístřešek pro kontejnerová stání,“ přibližuje plány místostarosta Jan Čechlovský.
V rámci projektu budou dále pořízeny různé nádoby a zařízení na ukládání odpadů, válcový drtič objemného odpadu, vysokozdvižný vozík a záchytná vana na nebezpečný odpad. Nebezpečné složky budou ukládány do speciálních certifikovaných kontejnerů a nádob.

Díky rekonstrukci bude zajištěno následné materiálové využití pro 76 % přijatých odpadů, podíl zpracovaného komunálního odpadu pak bude více než 90 %. „Zpracování směsných komunálních odpadů bylo nutné řešit, od roku 2024 totiž skládkování v podstatě nebude možné. Byla potřeba začít hledat alternativy a zároveň snižovat produkci odpadů. Rozšíření sběrného dvora tomu napomůže," řekl místostarosta Roman Málek, který se na kraji přípravou koncepce odpadového hospodářství zabýval.
Projekt se ucházel o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, té bylo vyhověno. Celkové náklady na rekonstrukci sběrného dvora činí 15 322 000 Kč, z toho dotace pokryje 85 % způsobilých nákladů, tedy 10 763 000 Kč. Zbytek bude město financovat ze svých zdrojů.

V současné době se připravuje výběrové řízení na zhotovitele, zahájení stavebních prací je předběžně stanoveno na červen 2018.