czplcykloMěsto Chrudim mělo své zastoupení na důležité akci cyklistického světa. V pořadí již druhého Politicko-administrativního fóra v polském Těšíně se v tomto týdnu zúčastnil chrudimský místostarosta Roman Málek.

Setkání se zúčastnili především politici a zájmová sdružení z devíti regionů, které geograficky spadají do oblasti podpory programu INTERREG PL-CZ z fondů Evropské unie. V jeho rámci je realizován projekt Koncepce rozvoje přeshraniční cyklistické turistiky v polsko-českém pohraničí. Jedním z partnerů projektu je česká Asociace měst pro cyklisty. Jejím členem je rovněž Chrudim.

„Jednoduše řečeno jde o koncepci rozvoje okresního systému cyklotras a vytvoření sítě přeshraničních cyklistických propojení, která bude navazovat na dálkové cyklistické trasy,“ vysvětluje místostarosta Roman Málek.

Vedoucím partnerem projektu je Institut regionálního rozvoje ve Wroclavi, zapojeno je dalších pět polských a čtyři čeští partneři, kteří dohromady zastupují všechny kraje podél celé česko-polské hranice.

Tříletý projekt, jenž zahrnuje období 2/2017 – 7/2019, má za cíl sjednotit polské a české metodiky v oblasti dálkové a terénní cykloturistiky a in-line bruslení. A to z hlediska přístupů k technickému provedení a parametrů, značení, služeb, propagace a marketingu.

V návaznosti na předchozí lokální přeshraniční projekty dojde k inventarizaci metodik a strategií na obou stranách podél celé hranice. Projekt je pak zaměřen zejména na budoucí řešení a sjednocení přístupů.

„Jde však i o zcela konkrétní plány, jako jsou propojení vybraných dálkových cyklotras, o shodné přístupy a vytipování vhodných lokalit pro budování a klasifikaci bike resortů a další,“ upřesňuje místostarosta Málek.

V neposlední řadě se projekt věnuje také podpoře, zviditelnění a zavádění tohoto šetrného a zdravého druhu rozvoje cestovního ruchu, který se velmi hodí pro oživení příhraničních oblastí.