Po návštěvě Austrálie v roce 2008 jsem se vydal do Svaté země, kde jsem mohl pobývat od 17. do 24. března 2009 s další stovkou českých poutníků.

Vydal jsem se tam s CK AVETOUR s. r. o. z Dobrušky. Duchovně nás měl doprovázet královéhradecký biskup Dominika Duka společně s Pavlem Dokládalem. Vše se ale před odletem změnilo a ze zdravotních důvodů D. Duka s námi neodletěl, což nás všechny mrzelo.

Vše začalo setkáním na letišti, kde jsme dostali letenky a základní informace. Poté jsme se vydali na odbavení. Jenže! Jenže odbavení do Izraele není jednoduché, ale procházíte bezpečnostními „rozhovory“. Ochranka vám klade otázky typu: Proč tam jedete? Co tam budete dělat? Nezaplatil vám někdo cestu? Od koho máte půjčený kufr? Kdo z rodinných příslušníků jede s vámi atd. Většinou tyto otázky stihnete vyřídit do deseti minut, jenže… Jenže já byl jedním z nejmladších účastníků, nezadaný, svobodný… A už jsem byl podezřelý. Doteď nevím, jestli kvůli případné emigrace (ale tam bych fakt nechtěl emigrovat) a nebo jestli vypadám jako terorista. Inu, můj pohovor probíhal přibližně 25 minut a po této době mi žena z ochranky řekla, že přijde kolega a bude se ptát na to samé. Pak porovnávali moje „výpovědi“ a po 55 minut jsem mohl jít na odbavení…

Let s Izraelci probíhal naprosto v pořádku, občas donesli něco k pití i jídlu. Hezky mají zpracované bezpečnostní pokyny pro nouzové přistání – takový vtipně kreslený příběh.

Po přistání na nás již čekaly autobusy, které nás vezly na hotel. Přestože u nás v republice bylo velmi nevlídno, počasí v Izraeli bylo fajnové. Než jsme ale dojeli na hotel, měli jsme zastávku na Jaffě, kde proběhla česká mše (tu jsme měli na mnoha místech). Poté jsme se ubytovali a začal program. Ten byl tak našlapaný, že člověk nestíhal ani vše pobírat… A tak ho najdete níže, přesně podle informací z cestovky (a za programem pokračuji svými slovy)


Program:

18.3. středa - snídaně, - Nazaret mše svatá v bazilice Zvěstování, chrám sv. Josefa - Svaté rodiny, Kána Galilejská - první Ježíšův zázrak - proměnění vody ve víno, hora Blahoslavenství - Osmero Blahoslavenství, Tabgha - nasycení zástupů - zázračné rozmnožení chleba a ryb, Mensa Christi - Petrův apoštolský primát, společný oběd na břehu Genezaretského jezera – ryba sv. Petra, Kafarnaum - dlouhodobé působiště Ježíše Krista, místo mnoha zázraků a znamení, dům rybáře Petra, odpoledne plavba po Galilejském jezeře, Jardenit - biblická řeka Jordán - obnova křestních slibů, večeře, ubytování v Nazaretu.

19.3. čtvrtek - snídaně, hora Tábor - místo a bazilika Proměnění Páně, mše sv., pohoří Karmel - Mariánská svatyně - Stella Maris (malá bazilika), mše svatá, jeskyně proroka Eliáše, překrásná vyhlídka na Haifu, Caesarea Přímořská - místo působení sv. Pavla, bývalé hlavní místo římské provincie Judey, sídlo římských prefektů, navečer příjezd do Betlém - večeře, ubytování.

20.3. pátek - snídaně, Ein Karem - místo Navštívení Alžběty Pannou Marií - Magnifikát, mše sv., chrám narození Jana Křtitele, (setkání a beseda s mesiánským židem Rubenem), Yad Vashem - památník Holocaustu, obří Menora s biblickými starozákonními výjevy u Knessetu (izraelský parlament), odpoledne program v Betlémě - bazilika a místo Narození Ježíše Krista, chrám, sv. Kateřiny, chrám Mléčné jeskyně, nákup levných suvenýrů z olivového dřeva, kratší osobní volno, Betlém - večeře, ubytování.

21.3. sobota - snídaně, téměř celý den Jeruzalém, Olivová hora, panoramatická vyhlídka na starý Jeruzalém, místo Nanebevstoupení Ježíše Krista, chrám Páter Noster, chrám Dominus Flevit - Pán zaplakal, Getsemanská zahrada a jeskyně, chrám Smrtelné úzkosti, chrám Hrobu Panny Marie, hradby Jeruzaléma-Staré město, kostel sv. Anny, nádrž Bethesda, Křížová cesta, Litostrotos - podzemní kanály Jeruzaléma zbytky Antoniovy pevnosti, Hadriánův oblouk, chrám Odsouzení a Bičování, Golgota - chrám Božího hrobu, mše sv., Betlém – večeře.

22.3. neděle - snídaně, Jeruzalém - Chrámová hora - mešita Al-Aksa, Omarova mešita - dominanta Jeruzaléma, biblická hora Moria, autentické místo prvního i druhého židovského chrámu, Zeď nářků, kde židé oplakávají zničení chrámu, hora Sion - Caenaculum, místo ustanovení Poslední večeře, Dormition - místo Nanebevzetí Panny Marie, Bazilika zesnutí Panny Marie, mše sv. Davidův hrob, návštěva brusírny diamantů v Jeruzalémě, Betlém - večeře, ubytování. Večerní posezení s ochutnávkou betlémského značkového vína Cremisan spojené se zajímavou besedou se zástupcem arabského křesťanského politického života.

23.3. pondělí - snídaně, mše sv. v Betlémě, překrásné údolí Wádi Quelt - poslední Ježíšova cesta z Jericha do Jeruzaléma, hora Pokušení (zespodu, vstup nahoru a prohlídka kláštera dle časových a technických možností), Jericho - nejstarší a nejníže položené město na Zemi dobyté Jozuem Boží mocí, Elíšův pramen, Zachův fíkovník, v době polední přestávky lze navštívit fakultativně Tel el Sultan - nejstarší naleziště lidského osídlení (neolit), pevnost Masada - Herodův palác, místo posledního odporu ve válce židovské, koupání v Mrtvém moři v osadě En Gedi, Betlém - ubytování. Na večeři výjezd do nedaleké orientální restaurace, možnost focení v orientálních kostýmech, lze vyzkoušet i chuť vodní dýmky.


Moje postřehy:
-jet na pouť s dobrým duchovním vůdcem je něco bezvadného. Navíc, když na každém místě máte třeba mši se čtením (českým) o daném místě, tak si projdete během celého týdne celoroční liturgický kalendář a hlavně to není jen o „památkách“ (popravdě – když vidíte už osmé místo v jednom dni, tak už ani nevíte, kde jste)
-naprosto „cool“ byla plavba po Galilejským moři. Takovou starou archou, kde vztyčili i českou vlajku a zahráli hymnu.. Fakt úžasný.
-hora Tabor – my na ni vyjeli místními taxíky a bylo to docela fajn. Na hoře je bazilika a krásně upravené zahrady.
-Yad Vashem - památník holocaustu – je to velmi zajímá architektonická stavba (uvnitř je zakázáno fotit), ale je to tam hodně smutné
-Golgotou (Božím hrobem) jsem byl zaskočený – ono na tom místě přeci jen dnes už stojí obrovský chrám, takže to nenaplnilo moje očekávání. To samé i s místem narození Pána Ježíše.
-Organizace celé pouti byla naprosto skvělá. Nádherná J, milá a velmi vzdělaná byla naše průvodkyně Vendulka a organizace majitele CK (ten byl přímo s námi) pana Chválka byla též super.

A teď mi dovolte pár zajímavostí a užitečných tipů pro cestovatele:
-první cestu do Izraele doporučuji s průvodcem. Ona je to přeji jen trochu zvláštní země. (ale pokud hodně cestujete, tak asi nebude tolik překvapeni)
-bezpečnost – kde jsem byl já, tak naprosto v pohodě. Na mnoha místech potkáte vojáky a vojačky (holky) základní služby – povinné po škole (údajně po střední, před vysokou) – takže chodí se samopaly ostře nabitými, ale jsou většinou naprosto v pohodě – klidně se s nimi vyfotíte
-do Izraele si vezměte americké dolary – když budete mít samé jednodolarovky, tím lépe
-všude musíte smlouvat ceny. Já jsem první den koupil jeden pohled za dva dolary a druhý den třicet pohledů za dolar. Naprosto běžně smlouvejte i v obchodech se suvenýry, jít klidně na půlku není problém
-elektrické zásuvky jsou v pohodě, ale chce to mít úzkou koncovku (jako např. mobil), kde jsou jen dva kolíky
-pořád vám někdo bude něco nabízet – to je naprosto běžné. Oni žijí z cestovního ruchu, takže občas uslyšíte i česky „Čtyři šaliky (šály, to ale poznáte J) za deset dolarů
-záchody jsou na mnoha místech, většinou za dobrovolný příspěvek
-jídlo – vcelku normální, ale zvykejte si na více salátů a ryby
-ceny – docela draho. Balenou vodu koupíte na tržnice za 1 dolar (tedy já nic nepotkal pod 1 dolar), nicméně třeba Mars tyčinku jsem si kupoval za 50 Kč na naše, menu ve restauraci se salátem cca 200 – 300 Kč
-hotely – hvězdičky moc neodpovídají našemu značení, takže ať nejste nemile překvapeni
-focení – je naprosto běžné, i v památkách
-pas – mějte vždy u sebe, například je potřeba i při výjezdu z některých měst
-lidi – já nevím. Byl jsem vloni v Austrálii a tam byli všichni milí a rádi pomohli. Tady jsem takový pocit rozhodně neměl.

Takže pokud máte chuť se vydat do Izraele, mrkněte na www.avetour.cz