Letos uplynulou čtyři roky, co v domě číslo popisné čtyři na Resselově náměstí vznikl klub milovníků vína Chrudimská šatlava. Za jeho vznikem stojí pardubický degustátor David Matýsek a chrudimský rodák Roman Málek. Na 9. března 2018 od 19 hodin je připravena oslava čtyřletého fungování a do sklepa přijede vinař Stanislav Hrabal z Velkých Bílovic.

Na pozvání jsme si popovídali s Davidem Matýskem a samozřejmě první otázka se týkala myšlenky založení sklepa. „Víceméně vznikl náhodou. Objevil se nádherný prostor, který hledal své využití. V té době jsme dělali degustace v pronajatých prostorech vždy jednou do roka. Zde najednou byla možnost mít celé zázemí v neopakovatelném prostředí třípatrového historického sklepení přímo na náměstí v Chrudimi. Naší myšlenkou prioritně nebyl prodej vína, ale příjemné posezení s přáteli a milovníky vína,“ vysvětluje Matýsek. Ten se věnuje vínu dvacet let. Do sklípku bere vína od vinařů, kteří jsou jeho přátelé. Zná jejich způsob výroby, zná jejich příběhy, ale také ví, jak se celý rok vínu dařilo nebo nedařilo. To je to zajímavé, co láká jejich návštěvníky. Zajímavé je, že při akcích je hlavní myšlenkou vyhnout se při degustaci vín co nejvíce odborným výrazům. Zprostředkovat zážitek z dobrého vína lidem, kteří o sobě říkají „já vínu vůbec nerozumím“.

Šatlava se stala místem, kde se setkávají zajímaví lidé z Chrudimi a okolí a nejrůznějších profesí. Kdy se do sklípku můžete podívat? „Nemáme otevřeno každý den. Připravujeme zde tematické ochutnávky vín. Inzerované degustace jsou pro širokou veřejnost. Dále je častá poptávka po konání firemních večírků, rodinných oslav a třeba i rozluček se svobodou. Doposud jsme měli velmi příjemné a povedené akce,“ uzavírá degustátor David Matýsek. Děkujeme za rozhovor

 

Noviny Chrudim | 15.2.2018 | Rubrika: Volby | Strana: 1 | autor: (red) |