Po téměř dvouletém úsilí byl vybudován inkubátor pro začínající podnikatele, který územně doplní současný ekosystém podpory start- -upů v České republice. Pardubický kraj patří k posledním, který tento typ podpory zavádí. Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK) nabízí ve svých prostorech nejen coworkingové zázemí, ale především individuální poradenství zkušených mentorů s dlouholetou praxí v podnikatelské sféře a další služby pro začínající podnikatele. Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK), inspirovaný úspěšným Jihomoravským inovačním centem (JIC), formálně vznikl v srpnu 2017 pod záštitou Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Další měsíce trvaly samotné přípravy na jeho otevření, v současné době je inkubátor k dispozici pro všechny zájemce o účast v inkubačním programu a další poskytované služby.

„Inkubované firmy se stávají součástí systematického, 6 - 9 měsíčního programu, ve kterém za symbolickou částku získají kromě zázemí s vybaveným pracovním místem také cenné rady pro úspěšný rozjezd svého podnikání. Mentoři je budou v rámci pravidelných individuálních konzultací doprovázet od prvotního ověření proveditelnosti záměru přes vytvoření prototypu, tzv. minimální verze produktu, až po získávání prvních zákazníků. Součástí tohoto procesu bude i navazování kontaktů inkubovaných firem s potenciálními investory, dalšími podnikateli a partnerskými organizacemi,“ uvedl ředitel inkubátoru a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje Richard Červenka. Kromě individuálně cíleného poradenství jsou rovněž zajišťovány odborné přednášky a workshopy, zaměřené na podnikatelské dovednosti a rozvoj podnikatelského a inovačního myšlení.

Mezi pozvanými hosty byl i místostarosta města Chrudim Roman Málek. „Myslím si, že je velmi dobře, že vznikla takováto aktivita. Já jsem se po absolvování střední školy stal hned živnostníkem a musel se vším ´prokousat´. Bohužel v roce 2001 takové možnosti nebyly jako dnes. Proto oceňuji tuto aktivitu a pevně věřím, že mladí lidé ji budou hojně využívat. Navíc i v Chrudimi budeme rádi za další živnostníky či majitele firem,“ pochválil realizátory inkubátoru místostarosta. Pardubický podnikatelský inkubátor je společným projektem Pardubického kraje a města Pardubice, realizovaný Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje. Za účelem úspěšného dosahování cílů a záměrů inkubátoru se podařilo navázat partnerství s významnými institucemi nejen z našeho regionu. Mezi tyto instituce patří Jihomoravské inovační centrum, Univerzita Pardubice, Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Czech ICT Alliance a další. Spolupracuje také s úspěšnými zavedenými start- -upy, např. s firmami Flightics.com, Doppie Coffee a Prectime.cz.

 

Noviny Chrudim | 15.4.2018 | Rubrika: Zprávy Strana: 4 | autor: (red) |