Chrudim – V Chrudimi plánují opravit nejen pěší lávky u Komerční banky a v Úzké ulici, ale také most v Soukenické ulici. Zatímco lávky jsou uzavřené, na most nadále můžou chodci i auta.
„Most má narušenou nosnou betonovou konstrukci,“ řekl místostarosta Aleš Nunvář. Most přes říční náhon se nachází mezi městskými hradbami a domem s pečovatelskou službou.
Podle starosty města Františka Pilného bezprostřední riziko nehrozí. „Most proto zůstává průchozí a průjezdný,“ uvedl. Problémy, které odhalila revize, by ale mohly ohrozit statiku a únosnost celé konstrukce.

PŘÍPRAVA PROJEKTU

Na most nyní nesmí vozidla o hmotnosti nad 15 tun, podle starosty by ale stálo za zvážení snížení tohoto limitu. Podobně by se podle něj mohly přehodnotit hmotnostní limity také u dalších chrudimských mostů.
Radní rozhodli v minulém týdnu o zahájení projektové přípravy, avšak o konkrétním datu zahájení samotné opravy mluvit nechtějí. „Zatím není zařazena ani ve střednědobém výhledu,“ dodal František Pilný.
Mosty a lávky v Chrudimi nejsou všeobecně v dobré kondici. Jejich poslední monitoring proběhl někdy v letech 1992 a 1993.
V dobrém stavu je naopak jiný most v Soukenické ulici, který se nachází pod Širokými schody. Ten neobsahuje betonovou mostovku, ale je tvořen klenbou z kamenů, takže je téměř nezničitelný.
Největší rekonstrukci mostu v Chrudimi připravuje na příští rok Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Půjde o náhradu dosluhujícího říčního přemostění silnice 1. třídy poblíž sídliště U Stadionu.

HROZÍ KOMPLIKACE?

„Tady mě trochu mrzí, že se s ŘSD nepodařilo dohodnout posunutí termínu opravy do doby, než bude hotov silniční obchvat alespoň v úseku do Orle,“ poznamenal k akci starosta. Podle něj lze totiž očekávat větší dopravní komplikace.
Opoziční zastupitel Roman Málek si ale myslí, že postup ŘSD je správný. „Jestliže most opravu potřebuje a jsou na ni peníze, tak nemá smysl čekat.
Kdo ví, jaké komplikace mohou nastat při stavbě obchvatu. To by se pak s opravou mohlo čekat i několik let,“ řekl zastupitel.
Region vydání: Východní Čechy

 

Lávky a mosty v Chrudimi nejsou v dobré kondici. Opravy chystá město i ŘSD N1 
TISK , Datum: 10.05.2019 , Zdroj: Chrudimský deník , Strana: 3 , Autor: MAREK NEČINA , Vytištěno: 2 970 , Rubrika: Chrudimsko , Země: Česko