STALO SE... ČERVEN 2019

Chrudim – Chrudimský starosta František Pilný (ANO) neuspěl při volbě představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim (VaK Chrudim). Město je přitom s 21 procenty akcií největším podílníkem VaKu.
Valná hromada VaKu zvolila ze šesti kandidátů čtyři nové členy představenstva: hlineckého starostu Miroslava Krčila, starostu Slatiňan Ivana Jeníka, starostku Luže Veroniku Pešinovou a heřmanoměsteckého starostu Josefa Kozla. Páté křeslo obsazeno nebylo.
Ve volbě z navrhovaných kandidátů totiž neuspěl kromě Františka Pilného ani starosta Chrasti Vojtěch Krňanský. Do čela představenstva byl zvolen Miroslav Krčil, místopředsedou je Ivan Jeník.
Podle chrudimského opozičního zastupitele Romana Málka hlasování ukázalo, že Chrudim prohrává boj o vodu, o kterém před volbami mluvili hlavně kandidáti dnešní chrudimské koalice za hnutí ANO a za místní Piráty. Především oni totiž slibovali, že zařídí vymanění provozu vodárenské sítě ze struktury nadnárodní společnosti a jeho vrácení pod křídla VaKu, v němž mají hlavní slovo sídla chrudimského okresu.
„Možná historicky poprvé nemá Chrudim jako největší akcionář zastoupení v této společnosti a nedělá mi to radost. Bohužel je vidět, jak touha ANO a Pirátů vše ovládat byla větší, než hájit zájmy města. Je to smutné, ale u hnutí ANO a Pirátů typické. Teď na to doplatí bohužel každý obyvatel města. Navíc i silácké řeči o tom, že vodu vrátíme městu, byla jen kampaň a bohužel voliči ANO a Pirátů se nechali nachytat,“ podotkl k volbě zastupitel Roman Málek, který už na posledním zastupitelstvu vznesl připomínky k návrhu radních.
„Naprosto chápu členy valné hromady, zejména zástupce obcí, že Chrudim nepustili do rozhodování o vodě. Možná by za pár let mohla být vodohospodářská infrastruktura ohrožena a s ní i dodávka vody obyvatelstvu. Stačí se podívat, jak nové vedení ruší jeden projekt za druhým, neinvestuje, nezískává dotace. Je to obrovská škoda pro město a jeho občany,“ říká nesmlouvavě Roman Málek.
Podle starosty Františka Pilného měl jeho volební neúspěch zřejmě jasně ukázat, že se ve VaKu nebude pískat podle chrudimských not. „Ostatní nám patrně chtěli připomenout, že i když je Chrudim největším akcionářem, tak není akcionářem majoritním,“ řekl František Pilný. Že se něco děje, bylo podle něj jasné už v týdnech před volbami, kdy mu reprezentanti ostatních měst postupně odmítali domlouvané schůzky.

JEDNO MÍSTO ZŮSTALO VOLNÉ

Jedno místo v představenstvu bylo nicméně stále volné, takže starosta Pilný neházel flintu do žita. „Určitě proběhnou nějaká další jednání.
Předtím si ale chci zanalyzovat situaci a na to potřebuji nějaký čas. I proto, že dosud nejsou k dispozici dokumenty, kdo jak hlasoval,“ dodal v červnu František Pilný.
S nabídkou nového jednání přišel po valné hromadě i hlinecký starosta Miroslav Krčil.
„Nezvolení starosty Pilného v žádném případě neznamená odstřižení města Chrudim od vedení firmy. Mimo jiné to dokazuje i zvolení chrudimského zastupitele MUDr. Haase do dozorčí rady, kterého právě Chrudim navrhla. Mezi zástupci akcionářů – starostkami a starosty – jasně převažuje názor, že by Chrudim jako největší akcionář měla mít svého zástupce v představenstvu. Proto také zůstalo jedno místo volné. Nejde tedy o žádný útok na město Chrudim jako takové. Při hlasování nezískal důvěru pouze navrhovaný kandidát,“ vysvětlil starosta Hlinska. Osočení starostek a starostů z regionu, týkající se nadbíhání zahraničnímu provozovateli, označil za účelové a nepravdivé.
„Myslím, že budu mluvit za drtivou většinu z nich, když řeknu, že nijak neprosazujeme model se zahraničním provozovatelem. Zástupci měst a obcí zastávají podobně jako starosta Pilný názor, že česká voda patří do českých rukou. Je to strategická věc. V tom se absolutně nelišíme. A mnozí jsme o tom hovořili mnohem dříve, než se pan Pilný stal starostou,“ dodal Miroslav Krčil.

 

TISK , Datum: 02.01.2020 , Zdroj: Týdeník Chrudimsko , Strana: 11 , Rubrika: Ročenka , Země: Česko
Tematické duplicity: Městský úřad Chrudim
Chrudimského starostu Františka Pilného nezvolili do představenstva VaKu,
rozhodující slovo získala menší města