CHRUDIM Dvě nové cyklostezky a více jak pět set nových parkovacích míst pro cyklisty. S tím počítá plán obcí sdružených do Mikroregionu Chrudimska na letošní rok.

Z kraje blížících se prázdnin budou v okolí tří desítek obcí mikroregionu umístěny cyklostojany pro cyklisty.

„Mikroregion se dlouhodobě stará o vyvážený rozvoj regionu a cyklistika je něco, co všechny spojuje. Do téměř všech obcí se dostanete po cyklotrasách a nyní nově bude možnost bezpečně a pohodlně odložit kolo a podívat se například po kostelích, památkách či třeba do místní hospody na gulášovku,“ říká místopředseda mikroregionu Roman Málek.
Spolek za třináct let své existence vyznačil v regionu desítky kilometrů cyklistických tras, které nadále udržuje.

„Následně zpracoval mikroregion projekt na rozvoj cyklotras na Podhůře a o jeho realizaci z dotace se postaralo město Chrudim,“ připomněl předseda mikroregionu a starosta Rabštejnské Lhoty Vladimír Pecina.

Rozvoj dalších tras má následovat vybudováním dvou stezek z Bylan do Chrudimi a z Chrasti do Zaječic. Na první z nich se loni nachystala projektová dokumentace. V současnosti se řeší výkupy potřebných pozemků. „Nyní jednáme s majiteli pozemků a pokračujeme s přípravou projektu,“ uvedl člen výboru a starosta Bylan Jan Málek.
Letos se začalo rovněž s přípravou projektové dokumentace druhé cyklostezky z Chrasti do Zaječic.

„V plánu je stezka o délce čtyř kilometrů, která spojí dvě obce a po dokončení obchvatu města Chrudim bude pak i bezpečný úsek až do Slatiňan,“ řekla starostka Chrasti Martina Lacmanová

Tempo přípravy je však závislé na financích. Mikroregion spoléhá při zajištění peněz na dotace.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Mladá fronta DNES | 30.6.2016 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 14 | autor: (mšv) | Téma: Městský úřad Chrudim