O post starosty Chrudimi by se měli v podzimních komunálních volbách utkat SNK Evropští demokraté starosty Petra Řezníčka a hnutí ANO, které před čtyřmi roky bylo těsně druhé.

CHRUDIM Zatímco Václavu Klausovi se termín sarajevský atentát podařilo prosadit jako vžité označení pro politickou krizi na konci devadesátých let, vánoční podraz, o němž před čtyřmi roky hovořili kvůli otočce lidovců Svobodní v Chrudimi, zůstal samozřejmě zapomenut. Ale když už nic jiného tento výraz dobře ilustruje napětí, které vládlo po říjnových komunálních volbách 2014, kdy Chrudim na déle než dva měsíce uvázla na mělčině zvané povolební pat. Hnutí ANO skončilo těsně druhé za SNK Evropští demokraté starosty Petra Řezníčka a ani jedno seskupení nedosáhlo na většinu. Rozuzlení přineslo až vánoční rozhodnutí lidovecké Koalice pro Chrudim sestavit radniční koalici s ČSSD, ODS a SNK ED.
Očekává se, že nejvíce křesel bude mít letos po volbách seskupení SNK ED, nebo Babišovo hnutí. „Mám ambici obhájit post,“ řekl starosta Petr Řezníček, který v Chrudimi působil jako místostarosta už v roce 1990.


Křeslo starosty je cílem i hnutí ANO. „Máme ambice vyhrát a přinést opravdovou změnu do Chrudimi,“ uvedl František Pilný, jehož postavení jedničky na kandidátce musí být ještě v hnutí ANO centrálně schváleno.
Od Vánoc v roce 2014 se toho však mnoho nezměnilo. Spojenectví SNK ED, ODS a ČSSD je totiž po dvou volebních obdobích v čele města přes drobné šarvátky relativně silné. „Myslím si, že spolupráce je poměrně korektní, nepřekvapujeme se,“ uvedl například místostarosta Jan Čechlovský z ODS, který byl v letech 2006 až 2010 starostou. Minulý jazýček na vahách Koalice pro Pardubický kraj tuto trojku pravděpodobně opět podpoří. „Téma voleb je jednoduché. Lidé, kteří nebudou chtít na radnici soudruhy, nesmí volit ČSSD a ANO, kteří už v rámci vládní trojkoalice předvedli, že jim spolupráce s komunisty nevadí,“ uvedl místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim). Ten předpokládá, že starosta Řezníček bude řídit Chrudim třetí volební období za sebou.


Hnutí ANO se bude spoléhat na přísun hlasů od Babišových voličů a na kritiku současného vedení města, které podle Františka Pilného není vůči obyvatelům vůbec vstřícné.
Politickou mapu města může ještě překreslit úspěch některých menších seskupení. Například v koalici Chrudimáci se spojili Svobodní s TOP 09. „Radnice potřebuje nový pohled na věc. Politici, kteří tam již sedí léta, nové myšlenky nepřinesou,“ uvedl koaliční kandidát na starostu a chrudimský zastupitel za Svobodné Petr Lichtenberg.
Do hry chtějí zasáhnout Piráti s tématy, jako transparentnější hospodaření města či digitalizace. „Věříme si, že tímto programem zaujmeme dostatek spoluobčanů a získáme alespoň patnáct procent hlasů,“ uvedl lídr chrudimských Pirátů Pavel Štěpánek.

O autorovi| David Půlpán, redaktor MF DNES

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

 

Mladá fronta DNES | 26.6.2018 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 14 | autor: David Půlpán |