V roce 2005 se zástupci obcí na Chrudimsku rozhodli svěřit provozování vodárenské soustavy na 25 let rakouskému investoru. Chrudim za to dostala 40 milionů korun. Někteří politici chtějí dostat vodu zpět.

CHRUDIM Plzeň před třemi roky vykoupila od francouzské společnosti Veolia podíl v městské vodárně za 700 milionů. Obce na severu Čech za návrat kontroly nad pitnou vodou zaplatí dvě miliardy. Chrudim se před volbami pře, zda se také nemá rozloučit s rakouským investorem společností Energie AG.
„Během příštího volebního období bude určitě potřeba otevřít otázku navrácení vody do rukou města,“ uvedl lídr Pirátů Pavel Štěpánek. Není to problém jen Chrudimi. Na přelomu tisíciletí si provozní část vodárenství kupovaly od samospráv zahraniční koncerny a také uzavíraly smlouvy na desítky let na pronájem a provozování trubek. Brzy se ukázalo, že investice zahraničních firem do provozní licence se začínají velmi rychle vracet a zisky jsou nepřiměřené.
Lídr dosud opozičního hnutí ANO František Pilný mluví o tom, že je nutné napravit rozhodnutí zastupitelů před třinácti lety a dostat se zpět k vodě. „Její privatizaci totiž považujeme za největší podvod na chrudimské voliče. Pokud od voličů dostaneme mandát, začneme připravovat kroky zpět k jejímu převzetí do majetku města,“ uvedl Pilný.
Místostarosta a lídr Koalice pro Chrudim Roman Málek tvrdí, že jde jen o plané sliby. „Chrudim vlastní 21 procent akcií společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim, tudíž s vypovězením smlouvy by musely souhlasit i další obce a akcionáři, což není naprosto reálné. Město by navíc muselo za to Energii AG zaplatit desítky milionů korun, což by úplně zastavilo investice v Chrudimi. Je to jen předvolební populismus, nic víc,“ řekl.
O post starosty Chrudimi by se v podzimních komunálních volbách mohli utkat SNK Evropští demokraté starosty Petra Řezníčka a hnutí ANO, které před čtyřmi roky bylo těsně druhé. Radniční koalice SNK ED, ODS, ČSSD a Koalice pro Chrudim vypadá velmi soudržně, ale po volbách může být vše jinak.
Je skoro jisté, že se vedení města nevrátí k modelu čtyř místostarostů, který sice vyřešil povolební pat, ale byl až příliš snadným terčem vtipů nejen opozice. Jinak bez ohledu na obsazení radnice je zřejmé, že Chrudim bude muset konečně najít sílu postavit novou sportovní halu, když ta dosavadní na Tyršově náměstí může sloužit snad jenom jako odstrašující příklad zanedbaného a zastaralého sportoviště. I bez nasazení místních politiků by se lidé měli v nadcházejícím volebním období dočkat dokončení obchvatu Chrudimi. I když prakticky všechny strany slibují, že zajistí lepší parkování ve městě, zkušenosti z minulosti radí zachovat k těmto slibům skepsi.
Případná obhajoba křesla starosty udělá z Petra Řezníčka (SNK-ED) jednoho z rekordmanů české komunální politiky po roce 1989. Byť je starostou „jen“ od roku 2010, na radnici jako místostarosta nastoupil z pozice
učitele na pardubickém gymnáziu Dašická podstatně dříve. „Naposledy jsem se potkal se žáky 5. prosince 1990. Bylo to loučení s mojí třídou na čtyři roky a ono se to trochu protáhlo,“ uvedl Řezníček.

***

Fakta Co chtějí strany v Chrudimi změnit?

Na čem se shodují:

Stoprocentní podpora dostavbě obchvatu. Zajistit sjezd z městského okruhu do sportovišť. Podporovat vznik nových parkovacích míst, případně stavbu podzemního parkovacího domu. Přispět k dokončení rekonstrukce hotelu Bohemia. Vylepšit prostředí sídlišť.

O co se přou:

Mělo by se město pokusit získat opět pod kontrolu provoz tamních vodáren? Je radnice dostatečně otevřená? Jak naložit se starou sportovní halou?

Kdo jde do voleb?

ANO

František Pilný

Česká pirátská strana

Pavel Štěpánek

ČSSD

Tomáš Vondráček

Chrudimáci

Petr Lichtenberg

Koalice pro Chrudim

Roman Málek, místostarosta

KSČM

Pavel Žampach

ODS

Jan Čechlovský, místostarosta

SNK Evropští demokraté

Petr Řezníček, starosta

Zdroj: volby.cz

Anketa Jak vyřešit dostavbu hotelu Bohemia?

Jan Čechlovský místostarosta, ODS

V první polovině roku se zástupci všech politických subjektů zastoupených v zastupitelstvu a investor dohodli na spolupráci při dostavbě podzemního parkovacího domu, který nejen přinese dostatek parkovacích míst pro hosty hotelu i obyvatele a návštěvníky města, ale současně umožní rychlou dostavbu hotelu. Stačí tedy tuto dohodu dodržet a naplnit. ODS ji dodrží.

Jak zlepšit bezpečnost ve městě?

Tomáš Vondráček ČSSD

Chrudim nepatří k městům, kde je často narušován veřejný pořádek. Přesto se radniční vedení za účastí chrudimské ČSSD již v minulém volebním období zaměřilo na výrazné rozšíření a modernizaci kamer městské policie, což už vícekrát usnadnilo vypátrání pachatele přestupků i trestných činů. V tom máme v úmyslu rozumným tempem pokračovat. Počet příslušníků městské policie se velmi přiblížil experty doporučovanému počtu -jeden policista městské policie na tisíc obyvatel.

Co udělat se zelení ve městě?

Petr Lichtenberg Chrudimáci

Lepší péče o zeleň je jednou z našich priorit. Pro toto téma jsme vytvořili i samostatný informační web. V Chrudimi je bohužel péče o zeleň velmi zanedbaná. Přitom zeleň v létě ochlazuje ulice a snižuje prašnost. Zároveň zpříjemňuje život ve městě. Sbíráme inspirace ze stovek zahraničních, ale i českých měst, jak město v tomto oživit. Větší podíl zeleně navíc nemusí nutně znamenat méně parkovacích míst. Chrudim má velké problémy s dopravou a s dostupným parkováním, a na to je třeba myslet.

Co se starou sportovní halou?

Petr Řezníček, starosta, SNK-ED

Stará sportovní hala je z počátku 70. let minulého století. Předešlí správci moc péče tomuto zařízení nedávali a podle toho vypadá. Představa, že by se mohla zrekonstruovat v moderní sportovní zařízení, vzala za své po architektonické soutěži, která ukázala ekonomickou náročnost a vyloučení možnosti provozování halových sportů v Chrudimi po dobu její rekonstrukce. Hlavně futsalový klub FC EraPack by neměl kde hrát mistrovská utkání. Hala při nejnutnějších investicích může pohodlně fungovat pro školy, hobby sportovce další léta.

Jak zlepšit parkování?

Pavel Štěpánek Česká pirátská strana

Určitě je potřeba stavět nová parkoviště nebo parkovací domy, zejména v blízkosti sídlišť. Například na Stromovce je situace velmi kritická. Pokud by se přesouvala sportovní hala dolů ke sportovištím, pak by stávající mohla být z části na parkovací dům přestavěna. Bylo by dobré vyvinout aplikaci, skrze kterou bychom se mohli podívat na aktuální dostupnost parkovacích míst, případně si místo zamluvit či předplatit. Ideálně by měly vznikat parkoviště podzemní. Zde ovšem narážíme na vysokou cenu takových staveb.

Jak zajistit ve městě nové byty?

František Pilný hnutí ANO

Město Chrudim by aktivně mělo stavět nové byty, zejména pro mladé a sociálně potřebné, tzv. startovací byty. Nemělo by se zapomínat ani na byty pro seniory, kteří potřebují pečovatelskou službu, případně již nejsou schopni si udržet svůj velký byt. Těmto záměrům přímo nahrává nový dotační vládní program na tyto účely a bylo by škoda jej v Chrudimi nevyužít. Další možné zlepšení vidím v zajištění stavebních parcel pro rodinné domy městem, čímž by došlo k výstavbě rodinných domů jednotlivými stavebníky.

Foto popis| Královské věnné město Druhé největší město Pardubického kraje se může pochlubit krásným historickým centrem. Podle řady politiků v něm ale chybí život.
Foto autor| Foto: Radek Kalhous, MAFRA

O autorovi| David Půlpán, s přispěním Radka Latislava

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

 

Mladá fronta DNES | 27.9.2018 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 16 | autor: David Půlpán | Téma: Městský úřad Chrudim