CHRUDIM Tak dlouho trval radním Chrudimi nákup úsekového měřiče, který měl zpomalit auta na Václavské ulici, až se ho tamní lidé dost možná ani nedočkají. Nové vedení města má totiž trochu jiné plány.
Zastupitelé Chrudimi sice schválili na měření rychlosti peníze, s nimiž počítalo předchozí vedení města, ale ve skutečnosti zatím nic kupovat nebudou.
„Řekli jsme, že přehodnotíme umístění radarů jako takových v Chrudimi. Je možné, že do Václavské ulice dáme bodový radar, který známe například z Trhové Kamenice, z Hlinska či Holetína, nebo se vrátíme k úsekovému měření a třeba i jinde ve městě,“ uvedl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Město chtělo měřit na zkratce do Slatiňan

O měření rychlosti v úseku za nemocnicí se mluví už od otevření první části obchvatu města na konci roku 2015. Řada aut si Václavskou ulicí totiž zkracuje cestu do Slatiňan, jezdí rychleji, než je zdrávo, a úsekové měření je mělo přibrzdit. Chrudimi se ale letos nepodařilo dotáhnout výběrové řízení na dodavatele zařízení.
Nové vedení města teď připouští, že dost možná se inspiruje v nedalekém Hlinsku.
„Mají k dispozici pět šest budek, ale radary mají jen dva a posouvají je po městě. Nikdy nevíte, kde měří. Místo jednoho důkladně zajištěného úseku bychom mohli obsáhnout mnohem více konkrétních míst ve městě,“ uvedl místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).
„Můžeme vybrat přechody u škol,“ řekl starosta František Pilný.
Proti měření ve Václavské ulici se postavil na posledním jednání zastupitelstva Chrudimi opoziční zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim). „Je to zbytečná šikana, zejména našich seniorů,“ uvedl Roman Málek.
„Nechceme dělat radary kvůli šikaně, ani kvůli plnění městské pokladny, ale budou se budovat kvůli zvýšení bezpečnosti. Šikanózní by bylo, kdybychom radary dávali někam, kde se jezdí rychle, ale neohrožuje to bezpečnost v dané lokalitě,“ uvedl místostarosta Petr Štěpánek. Málek varoval i před tím, že měření zatíží městskou pokladnu. Minimálně v Litomyšli to tak ale nedopadlo. Na pokutách totiž Litomyšl získává šestnáct milionů korun ročně, což není pro desetitisícové město málo. „Náklady jsou asi dva a půl až tři miliony korun ročně,“ uvedl místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar. Dodal, že během jednoho dne úsekové měření na třech místech v Litomyšli rozdá v průměru sto pokut.

Mladá fronta DNES | 18.12.2018 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 20 | autor: (dp) | Téma: Městský úřad Chrudim