CHRUDIM, SLATIŇANY Chrudim se obává, že po dokončení obchvatu města v příštím roce by mohli místní podnikatelé i muzea pocítit odliv návštěvníků. Chtějí proto připravit plán, jak tomu čelit.
„Jsou známé případy měst, která se pět až sedm let vzpamatovávala z toho, že doprava začala jezdit jinudy, což má dopad na gastronomický průmysl, na muzea a podobně. Když člověk projíždí městem, tak si všimne, přibrzdí, zastaví,“ uvedl zastupitel KDU-ČSL Roman Málek.


Zastupitelé na posledním jednání rozhodli, že město připraví plán, jak odlivu návštěvníků zabránit.
Bývalé vedení města mělo v plánu instalovat zejména na mostních konstrukcích reklamu s upoutávkou na město, jeho život a kulturní podniky. Současně radní uvažovali o osvětleném megaboardu. Co skutečně radnice nyní připraví, není jasné. Seznam nápadů a kroků, jak udělat propagaci města na obchvatu, má být podle radních připraven až za rok. Ukázalo se, že pokud mají věc projednávat jednotlivé komise, nejsou tak rychlé, aby to zvládly dříve. „Není tak úplně jednoduché nám hodit na stůl takto náročný materiál,“ uvedl předseda komise pro hospodářský rozvoj Daniel Lebduška (Piráti).


Sousední Slatiňany se odlivu návštěvníků kvůli obchvatu nebojí. Starosta Slatiňan Ivan Jeník řekl, že na sjezdu směrem na Orel mají být tabule upozorňující na město, zámek či hřebčín. „Slibujeme si od obchvatu, že odpadne tranzitní doprava, ubude náklaďáků, kvůli kterým se tu v pátek kolem druhé hodiny opravdu už nedá přejít,“ řekl Jeník. Předpokládá, že obchody na hlavní třídě změnu ustojí. „Ti, kteří k nám jezdí na zmrzlinu, přijedou stejně, i když nemá žádnou reklamu,“ řekl Jeník.

Region vydání: Mladá fronta DNES - pardubický kraj
TISK , Datum: 28.02.2020 , Zdroj: Mladá fronta DNES , Strana: 14 , Autor: (dp) , Vytištěno: 133 624 , Prodáno: 108 951 , Rubrika: Kraj Pardubický , Země: Česko