Radní Chrudimi se rozhodli, že letos nebudou pořádat tradiční pouť se stánky a atrakcemi, na níž pravidelně na začátku srpna míří tisíce lidí. Opoziční zastupitel Roman Málek vzápětí přišel s žádostí, aby pouť mohl na městských pozemcích zorganizovat sám. Radnice nyní váhá, zda na nabídku kývne.

Pro Chrudim i sousední Heřmanův Městec je pouť největší událostí roku. Obě města jsou na ni hrdá, protože přiláká až desetitisíce lidí. Zatímco ale Heřmanův Městec o slavnost přijít nechce a připravuje ji, jako by posledních 77 dnů vládních omezení prostě neexistovalo, Chrudim to vzdala.

„Na pouti je v jednom okamžiku až dva tisíce lidí najednou. Myslíme si, že v srpnu bude dál omezen počet osob na pět set či tisíc. Uvažovali jsme dokonce i o tom, jestli neoplotit areál, nedávat vstupenky, ale v prostoru centra města je to velmi těžké,“ uvedl starosta František Pilný (ANO).

„Nyní je limit pro shromažďování 300 lidí, v červnu má být 500 lidí, ale jestli se to posune na tisíc, tak to bude strop,“ dodal místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg (Svobodní).

Chrudim se přesto může poutě dočkat, byť v nějaké menší verzi. Pořádat ji chce zastupitel Roman Málek (KDU-ČSL), který je jednatelem agentury pro reklamu a marketing R36.cz. Nyní žádá radnici o pronájem pozemků, i když si uvědomuje, že podstupuje velké riziko.

„Přípravy si vyžádají desítky tisíc korun a dneska nikdo nedokáže odhadnout stav v srpnu. Termínově by se pouť měla konat 6. – 9. srpna, ale bude v menším rozsahu,“ uvedl Málek, který na náměstí organizoval šest ročníků Chrudimského Silvestra. Omezení padnou, věří organizátor

Radní teď váhají, jak s jeho žádostí naložit.

„Pokud to bude smysluplné, tak úplně nevidím důvod mu to nepovolit. Nechci dělat ale ukvapené závěry,“ uvedl Lichtenberg.

Málek spoléhá na to, že omezení na začátku srpna nebudou tak přísná.

„Já v tuto chvíli očekávám, že v srpnu budou povoleny i akce do dvou tisíc lidí. Máme v tuto chvíli vymyšleny dvě zóny - náměstí, kde by byly atrakce, a parkoviště s jídlem, pitím a nějakými drobnými atrakcemi a stánky. Počítáme samozřejmě i s technickým zázemím. Zatím jsou v řešení rozestupy, jestli budou muset být, ale myslím, že to padne. To je jeden z risků, do kterého jdeme,“ řekl Málek.

Uvažuje i o variantě, že by kolem pouti vyrostlo mobilní oplocení a vstup se reguloval.

Teoreticky je plnění vládních omezení při pouti věcí organizátora. Město však bude asi požadovat záruky, že z tohoto pohledu bude vše v pořádku.

„Jedním z našich úkolů je chránit obecné zdraví, pokud pan Málek nepřijde s konceptem, který zaručuje dodržování vládních nařízení, tak si myslím, že mu to nemůžeme umožnit,“ řekl místostarosta Chrudimi Pavel Štěpánek (Piráti).

„Nevím, proč by mně měla radnice dávat podmínky, které stanovuje zákon či nařízení,“ reagoval Málek. U sousedů zbývá pár volných stánků

Nikdo neví, jaká omezení budou v srpnu platit, neznámou je i počet návštěvníků poutě.Odhad chrudimského starosty, že jich může být najednou dva tisíce, je zjevně podhodnocený. Ulicemi Chrudimi se o pouťovém víkendu totiž valí davy.

Sousední Heřmanův Městec se pokusil odhadnout počty návštěvníků.

„Vycházíme i z fotografií zaparkovaných aut, analýzu už děláme tři roky a stále nám to vychází podobně, návštěvnost poutě se pohybuje kolem 50 až 60 tisíc lidí,“ uvedl starosta Heřmanova Městce Jan Kozel (Živé město HM).

Heřmanův Městec pouť na poslední srpnový víkend dál připravuje. Z 263 nabízených míst pro stánky zbývá třináct.

„Věříme, že se pouť podaří uspořádat, nechceme panikařit a něco rušit. Riziko, že se to nemusí povést, si samozřejmě uvědomujeme,“ řekl starosta.

Ani Ústí nad Orlicí se své poutě plánované na 15. a 16. srpna nevzdalo. „Zatím v kalendáři zůstává,“ uvedl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek (Oušťáci).

Zájem o pouť je mezi provozovateli atrakcí mimořádný. „Tím, že ostatní poutě jsou zrušeny a přesunuty, jejich zájem je umístit se tam, kde by to ještě šlo,“ dodal chrudimský starosta Pilný.

Foto: Tradiční pouť na náměstí v Chrudimi (2015)
Michal Klíma, MAFRA

Datum: 28.05.2020 , Zdroj: pardubice.iDNES.cz , Strana: 0 , Autor: David Půlpán , Celková návštěvnost: 13 988 , Rubrika: Pardubice - zprávy