CHRUDIM Chrudimští radní neumožní ani jednomu ze tří zájemců zorganizovat na Resselově náměstí tradiční srpnovou Salvátorskou pouť, jejíž pořádání město už před časem vzdalo. I když všichni žadatelé o pronájem městských pozemků slibovali, že zajistí dodržování vládních nařízení, politici to považují za příliš velké riziko.
„Koronavirus jsme si nevymysleli, nevymysleli jsme ani vládní nařízení a máme nějakou zodpovědnost,“ uvedl místostarosta Petr Lichtenberg (Svobodní).

Jako první požádala o pronájem náměstí pro pořádání pouti firma R36.cz opozičního zastupitele Romana Málka (KDU-ČSL). Ten sliboval, že do prostoru uzavřeném mobilním oplocením s pouťovými atrakcemi by vpustil jen omezený počet lidí. Radní namítají, že by se před vstupem na pouť a v okolních ulicích mohly tvořit davy. „Když si představíme, že akce přiláká davy lidí, tak se dá očekávat, že před vstupem se budou shlukovat namačkaní na sobě a čekat, jestli se tam dostanou,“ uvedl Lichtenberg. Málek se ani po včerejším rozhodnutí radních nevzdal a jeho firma podá další žádost tak, aby název i termín pouti byly odlišné. „Název bude Chrudimská retro pouť a bude se konat týden před Bartolomějskou poutí v Heřmanově Městci,“ uvedl Málek.

 

TISK , Datum: 10.06.2020 , Zdroj: Mladá fronta DNES , Strana: 13 , Autor: (dp) ,, Rubrika: Kraj Pardubický , Země: Česko