V Chrudimi se pod taktovkou Pirátů chystá tak trochu pirátský pokus radních prodat městské pozemky na stavbu ekologické farmy, přestože celý městský úřad jako jeden muž říká: „Ne, rozhodně to nedělejte!“

CHRUDIM Ekologické centrum Eko.land.eu chce vybudovat malou komunitní farmu na okraji rekreačních lesů u Chrudimi. Mluvčí spolku Ladislav Nolde požádal město o prodej téměř hektaru lesních pozemků na Podhůře hned vedle domu, kde žije. Radní předběžně souhlasili, o záměru prodat bude v pondělí jednat zastupitelstvo.
Úředníci, kteří připravují politikům podklady, však s prodejem zásadně nesouhlasí. Namítají, že Chrudim investovala přes dva miliony do přípravy stavby Vzdělávacího a návštěvnického centra Podhůra, které má jednou vyrůst nedaleko oblíbené rozhledny Bára. Výstavba dvou ekologických center vzdálených od sebe 900 metrů podle nich nedává smysl. Proč podporovat vznik soukromé farmy, která využije zázemí rekreačních lesů, jež město roky buduje?
„Přirovnal bych to k tomu, kdyby majitel podniku prodal pozemky pod svým areálem konkurenční firmě i s infrastrukturou, kterou dlouhodobě budoval,“ napsal radním městský architekt Marek Janatka.

Pozemky chce člen dozorčí rady lesů. Podle něj to není problém

Věc je kontroverzní i proto, že o pozemky spravované Městskými lesy Chrudim žádá Ladislav Nolde, kterého Piráti dosadili do dozorčí rady této firmy. On sám si myslí, že ve střetu zájmů není, protože z vedení spolku odstoupil. V rejstříku přístupném na internetu však zatím dál figuruje jako ředitel.
Piráti v tom problém nevidí a nechtějí, aby úředníci jeho návrh shodili ze stolu. Obě centra podle nich mohou existovat vedle sebe. „Z našeho pohledu se nezdá, že by si tyto dva projekty měly konkurovat. A byl to na radě všeobecný názor,“ uvedl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Zatímco do městského centra by podle něj chodily školy na besedy, výuku či školení, soukromá farma má mít přírodnější charakter. „Přišlo nám to jako dobrá kombinace. Když školy budou na jednom místě v centru uvnitř, pak si mohou dát děti procházku na farmu, pokud by vznikla, aby viděly zvířata, která byla vytlačena dál do lesů,“ řekl místostarosta.
Městské lesy ale varují, že by kvůli prodeji pozemků přišly o nejdůležitější cestu vedoucí na veřejnou silnici. „Schválením prodeje by byla způsobena nevyčíslitelná škoda, žádný hospodář by se nezbavoval přístupu ke svým pozemkům,“ uvedl jednatel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.
Nolde si odpor ze strany městských lesů vysvětluje jinými důvody. „Pracoval jsem pro ně, odešel jsem ve zlém, od té doby mi pan jednatel hází klacky pod nohy,“ řekl Nolde.
„Nic osobního v tom není. Jde pouze o odborné vyjádření někoho, kdo se tu léta stará o lesy,“ reagoval Odvárka.
Odbor územního plánu zase upozorňuje, že podle platného územního plánu žádná farma na místě lesních pozemků vzniknout ani nemůže a majitel by si musel nejdříve prosadit jeho změnu. Prodej nedoporučil ani odbor majetku městského úřadu.
Plán radních odmítá i opoziční zastupitel Roman Málek (KDU-ČSL). „Proč bychom se jako město měli zbavovat části pozemků? Navíc pokud bychom to chtěli udělat, tak připravme prodej pozemků na základě nejvyšší nabídky,“ řekl.
Spolek zatím pořádal dětské tábory v přírodě a věnoval se ekologické osvětě. Farmu a centrum Podůhra chce vybudovat bez dotací, projekt by měly na počátku sponzorovat spřátelené firmy. „Vždy jsem se snažil vybudovat základnu pro děti, kam by mohly jezdit na volnočasové aktivity. Vidím, že jsou na osadách problémy s ničením zázemí, naše centrum by fungovalo celoročně, když jej budeme mít za plotem, budeme moci na vše dohlížet a starat se o zvířata,“ uvedl Nolde.
Místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář řekl, že jednání o prodeji jsou na začátku. A že transakce by mohla být spojena s podmínkami, které zaručí, že na městských pozemcích vznikne skutečně to, co Nolde slibuje.

 

Datum: 12.09.2020 , Zdroj: Mladá fronta DNES , Strana: 14 , Autor: David Půlpán , Vytištěno: 125 467 , Prodáno: 102 677 , Čtenost: 497 508 , Rubrika: Kraj Pardubický , Země: Česko