Komunální volby 2014

V diáři Romana Málka je málokdy prázdné místo. Oblíbil si Německo a Austrálii. Jezdí i na srazy tuningových vozů.

CHRUDIM / Koalici pro Chrudim vede k blížícím se volbám dosavadní zastupitel Roman Málek. Kromě komunální politiky se věnuje řadě dalších činností a i volný čas rád tráví aktivně.

„Nejsem gaučový ani televizní typ. O víkendech často cestuji, patří to k mé profesi. Navštěvuji outdoorové aktivity, výstavy a koncerty, čerpám na nich inspiraci. Také zajdu s přáteli na dobré víno,“ popisuje Roman Málek, který se živí organizováním akcí a je také jednatelem poradenské společnosti.

Před lety Málek vedl skautský oddíl a dlouhodobě se zajímá o neziskové organizace. Stál například u zrodu Občanského sdružení Altus, pořádá soutěž školních časopisů a je místopředsedou Mikroregionu Chrudimska.

 

 Také Česko má svá zákoutí

Třiatřicetiletý Málek nevynechá ani srazy tuningových aut. Vášeň pro automobily zřejmě zdědil po otci, nadšeném motoristovi a řidiči z povolání.

„Velmi se mi líbí v Německu. Například za čtrnáct dní jedu do Berlína na festival světel a v listopadu se chystám na exkurzi do továrny BMW v Mnichově. Podzimní prázdniny pak strávím s dětmi ze škol z Pardubického kraje, které budu v Německu učit mediální výchově a navštěvovat s nimi tamější redakce,“ říká Roman Málek.

Exotiku nevyhledává, jezdí spíše do civilizovaných destinací. Kromě Německa si oblíbil Austrálii, na které ho fascinuje mentalita místních.

„Rád bych se podíval do Spojených států. I Česko má spoustu krásných zákoutí. Každoročně trávím jeden letní týden nedaleko Karlštejna, kde pravidelně sjíždím Berounku. Miluji jižní Čechy,“ vypráví Roman Málek.

Stres vypotí v posilovně

Pravidelně cvičí v posilovně, jezdí na kole a v posledních letech dělá kickbox. „Někde ze sebe musím dostat ten adrenalin, který přináší komunální politika,“ vysvětluje s úsměvem Málek.

 Jako dítě si Roman Málek vysnil, že bude policistou. Sledoval seriál Chobotnice s Michelem Placido, který bojoval proti sicilské mafii.

„Zároveň mě v dětství velmi bavil seriál Knight Rider o neohroženém muži, který jako bájný rytíř stoji po boku nevinných, bezbranných a bezmocných, ve světě zločinců, pro které neplatí zákon,“ popisuje s úsměvem Málek.

 Idolů měl v životě několik. Oldu Sýkoru a Borka Švihlíka ze skauta, následně i politické vzory. Fandí politikům Tomáši Zdechovskému či Pavlu Bělobrádkovi. Roman Málek absolvoval manažerské studium na Podnikatelské fakultě Vysokého učení technického v Brně. Nadále studuje. Je svobodný, žije v Chrudimi. Kvůli častým cestám do Prahy si drží podnájem i v hlavním městě. Má dvě starší sestry.

 

 Komunální volby

S čím jde do voleb: Kritizuje například drahou stavbu nové sportovní haly. Chce efektivně čerpat evropské dotace, oživit centrum města, komplexně řešit dopravu, pomoci řešit nabídku pracovních míst, zachovat obory na všech školách. Kdo se již představil: Petr Řezníček (SNK Evropští demokraté), Ondřej Kudrnáč (ANO), Miroslav Tejkl (ČSSD), Roman Málek (Koalice pro Chrudim) Kdo další se představí: Jan Čechlovský (ODS). Pozn.: Mezi pětici kandidátů, kteří se představí v týdeníku 5plus2, jsme vybrali zástupce nejsilnějších parlamentních stran a menších sdružení. Pořadí kandidátů určil los.

Foto popis| Roman Málek byl místostarostou Chrudimi v letech 2006 až 2012. Nyní je jedním z nejhlasitějších opozičních zastupitelů.

Foto autor| FOTO / ARCHIV ROMANA MÁLKA

 

 Regionální mutace| 5plus2 - Chrudimsko

 

5plus2 | 26.9.2014 Strana: 2 | autor: PAVLA SVÍTKOVÁ | Téma: Městský úřad Chrudim