Poklidnou hladinu jednání městského zastupitelstva v Chrudimi v pondělí v podvečer rozvířil opoziční zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim).

Vedení města nařkl z toho, že zpackanou parkovací politikou likviduje podnikatele v centru.

Starosta Petr Řezníček kritiku odmítl jako lacinou a předvolebně účelovou. Podle něj může problém vyřešit jen parkovací dům. Stát by měl v Moravově zahradě. „Radnice připravila téměř likvidační řešení. Do centra se po tomto opatření nikdo z venku nedostane a nezaparkuje. Podnikatelé to mohou zabalit,“ svěřil se Právu Málek. Ten připravil několik návrhů na změnu parkování a dokonce i více peněž pro město díky úsporám na DPH.

„Chtěl bych regulovat parkování vyhláškou. V tuto chvíli by město neodvádělo DPH a město by si polepšilo ročně až o dvě stě tisíc korun. Zřejmě přijmout tři stránky dokumentu je moc práce,“ postěžoval si Málek.

„Všechno, co se plácne, nemusí být automaticky pravda. Údaje a náměty kolegy Málka prověřujeme,“ řekl v úterý na tiskové konferenci města místostarosta Jan Čechlovský (ODS). Přesto připouští, že některé konkrétní náměty věčného kverulanta Málka, bývalého místostarosty, budou prověřeny a vyhodnoceny. „Kolega Málek rád střílí slepými náboji. Vypouští informace, aniž by si je ověřil. Technické služby, které mají na starost parkování, by nesly veškeré náklady a příjmy z parkovacích automatů by dostávaly zprostředkovaně přes městskou pokladnu,“ komentoval Málkovy návrhy starosta Petr Řezníček (SNK ED).

 Málek přišel s několika konkrétními návrhy, jak řešit problémové parkování v centru Chrudimi. „Podklady jsem poslal místostarostovi Jaroslavu Trávníčkovi a věřím, že si z nich nakonec alespoň něco vybere,“ řekl Právu. „Hledáme dlouho kompromis mezi podnikateli, kteří tady bydlí, a lidmi, kteří sem dojíždějí. Kolega Málek si problém dost zjednodušuje. Fakticky chce jen zatížit městskou policii, aby neustále kontrolovala, dávala pokuty. V jeho návrhu jsem snad nenašel jinou myšlenku,“ pokrčil rameny místostarosta Trávníček (ČSSD). Připustil, že Málek sice navrhl některá dílčí opatření, ale bušil na otevřená vrata, protože odbor dopravy radnice na změnách, například zavedení parkovacích hodin, pracuje.

„Jedinou odpovědí na všechny námitky a otázky je parkovací dům,“ zdůraznil v úterý novinářům starosta Řezníček.

 

 ***

 

 Radnice připravila téměř likvidační řešení Roman Málek

 

 Foto popis| Dnes se na Resselově náměstí v Chrudimi bojuje o každé parkovací místo.

 Foto autor| Foto PRÁVO – Zdeněk Seiner

 

 Regionální mutace| Právo - severovýchodní Čechy

Právo | 25.6.2014 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 10 | Autor: Zdeněk Seiner | Téma: Městský úřad Chrudim

Komentáře k článku:

1. O parkovacím domě se mluví velmi dlouho. Ale skutek utek. Navíc rozpočet města není úplně v takové kondici, kdy dovoluje všechny investiční akce. 

2.  Řezníčkova informace o příjmech je zvláštní - podle něj DPH firma odvede státu a pak ze svého zisku dává městu? Jedná se o účelovou manipulaci pana starosty novinářům.

3. Zatížit městskou policii - nevím z čeho, počet parkovacích míst se nemění a předpokládám, že policie funguje tak, jak má.  Byť mohu mít výhrady k přístupy policie k některým podnikatelům a známým pana starosty.