Město Chrudim přichází se zajímavou nabídkou pro developerské firmy v době krize. Neprodává jim pozemek za vysoké ceny, ale nabízí stavební pozemek zdarma. Developer ale jako protislužbu musí přízemní prostory přenechat městu pro pobočku knihovny.

Miroslav Tejkl

Miroslav Tejkl u pobočky knihovny


„Po nové pobočce knihovny toužíme již delší dobu. Připravované řešení by mohlo vše vyřešit. Navíc přichází v době stavební recese a je to i možnost pro stavební firmy v době útlumu. Nepotřebují totiž prostředky na pořízení pozemků. Mohou tedy začít stavět a nabízet byty. Po ukončení přenechají jen část prostor městu,“ říká ke kooperaci s developery chrudimský místostarosta Roman Málek. 

Rada města na svém jednání 29. února 2012 předjednala i dílčí podmínky. Ty bude ještě muset potvrdit zastupitelstvo města 12. března a následně do 29. června se budou moci hlásit zájemci.


Nejdůležitější podmínky sdělil místostarosta města zodpovědný za správu majetku města Miroslav Tejkl: „Uchazeči budou muset předložit dispoziční studii na stavbu nového vícepodlažního objektu na st. pozemku p. č. 5053 a části pozemku p. č. 2364/24, vše v k. ú. Chrudim, která bude plně v souladu se závaznou částí územního plánu sídelního útvaru Chrudim. V dispoziční studii musí být zahrnuty požadavky města Chrudim na přízemní nebytové prostory, které by měly být alespoň ve stávajícím rozsahu, tj. cca 13 m x 28 m  s tím, že tato plocha bude rozdělena do několika částí. Následně žadatel musí přiložit harmonogram stavby a zavázat se, že zbourá současnou budovu.“ 


Město Chrudim se na daném projektu bude podílet pouze hodnotou vložených nemovitostí stím, že po vybudování a kolaudaci nového objektu dojde k bezúplatnému převodu vlastnického práva k nově vzniklým nebytovým prostorům v přízemí tohoto nového objektu,společně se spoluvlastnickým podílem na st. pozemku odpovídajícím velikosti podílu městaChrudim na společných částech budovy, a to z vlastnictví investora do vlastnictví města Chrudim. Zároveň dojde k bezúplatnému převodu zbývající části pozemku p. č. 2364/24 v k. ú. Chrudim, která nebude zastavěna novým objektem, a to z vlastnictví investora dovlastnictví města Chrudim.