pout2020.jpg

Když na jaře radnice rozhodla, že letošní pouť nechce pořádat, vzal jsem to jako fakt. Následně mě ale zazvonil telefon a dotyčný mi řekl: Ty budeš pořádat pouť? A já že ne, že radnice pouť zrušila. A dotyčný – no právě, když se jim nechce pořádat, tak udělej ty. A tak jsem začal s přípravami, navštívil okolní poutě, byl jsem na konferenci o bezpečnosti v rámci COVIDu na veřejných akcích, více jak měsíc doplňoval pro radní materiály, ale radnice komunikovala téměř jen přes média, měnila názory a nakonec neschválila. I přestože pouť měla být menší, spíše taková retro pouť, nepodařilo se.
Vím, že mi mnoho lidí fandilo a ptali se mě, jestli ji nebudu dělat jinde. Podle mě dělat jinde pouť ztratilo ale smysl, a tak jsem všechny přípravy zastavil. Nakonec se našli provozovatelé atrakcí, kteří se rozhodli uspořádat pouť u Tesca. Zdali to dopadlo tak, jak chtěli, musí posoudit sami a můžete i vy.
Na druhou stranu, pouť v centru měla i své kouzlo – a to když se po poutní bohoslužbě vydal průvod s obrazem Nejsvětějšího Salvátora na náměstí, kde proběhla i modlitba u sloupu Proměnění Páně a žehnání městu.
Pevně ale věřím, že za rok bude radnice odvážnější a pouť uspořádá – příkladem ji může být velmi pěkná a ve stejném termínu Vavřinecká pouť v Náchodě.

Roman Málek, zastupitel

 

(napsáno pro zpravodaj Salvátor 15.8.2020)