skolni_casopis_rokuweb.jpgChrudim – Do krajského kola soutěže o nejlepší školní časopis se mohou hlásit všichni vydavatelé školních, oddílových či klubových časopisů. Akci pořádá Asociace středoškolských klubů České republiky ve spolupráci s krajským koordinátorem zapsaným spolkem Altus pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly a europoslance Tomáše Zdechovského. Letos se celostátně koná již čtrnáctý ročník soutěže.
Přihlášení časopisů je velmi jednoduché. „Stačí na stránkách http://askcr.cz/casopis/ zaregistrovat elektronicky časopis a poslat dvě ukázková čísla na adresu Altus, z.s., Strojařů 1387, Chrudim do 30. června,“ vysvětluje ředitel soutěže Roman Málek.


„Kvalita časopisů a školních novin rok od roku zlepšuje. Řada dětí i studentů by mohl okamžitě nastoupit do některé z redakcí,“ komentuje úroveň soutěže europoslanec Tomáš Zdechovský, který sám vystudoval žurnalistiku a několik let se živil jako novinář.


Soutěž je postupová a nejlepší časopisy mají šanci vyhrát v celorepublikovém kole. V krajském získává každý přihlášený pamětní desku a pro zástupce redakcí jsou připraveny zajímavé exkurse či program. V minulosti účastníci se například díky podpoře Pardubického kraje mohli podívat do redakcí v partnerském Prešovském kraji, v minulosti díky Evropské unii zase mohli strávit tvůrci časopisů týden v Německu a seznámit se s tvorbou novin a třeba navštívili i rotační tiskárnu. V loňském roce zase proběhlo jednodenní setkání redakcí a diskuse byla zejména o fake news.


„Myšlenku vydávání školních časopisů velmi podporuji. Nadšení a práci mladých redaktorů nad tvorbou obsahu vnímám v dnešní době přehlcené informačními technologiemi velmi pozitivně a smysluplně. Takový časopis je pro čtenáře pak dobrým inspiračním zdrojem a zajisté i podkladem pro vnitřní diskusi,“ podotkl krajský radní Pavel Šotola.