Novela zákona o dani z nemovitosti, která je součástí vládního konsolidačního balíčku, přinesla zdražení této daně. Deník vypočítal, o kolik si budou lidé v Chrudimi muset za různě velké byty či domy průměrně připlatit. Konkrétní výměr daně z nemovitosti každému majiteli zašle finanční úřad během jarních měsíců.

Chrudim – Daň z nemovitosti se vypočítává z několika koeficientů, které násobí základní sazbu. Ta navíc v případě budovy obytného typu, mezi které se řadí rodinný dům, bytový dům nebo obytná část zemědělské usedlosti, stoupla za metr čtvereční ze 2 korun na 3,50. Jednou z položek, kterou se základní sazba násobí, je i místní koeficient, které si obce určují sami. Ten ale město Chrudim nemá, jak uvedla vedoucí finančního odboru Hana Vránová.
Následně se hodnota násobí ještě koeficientem podle velikosti obce. Poslední cifrou je 2, jelikož Chrudim spadá do kategorie do 25 tisíc obyvatel. Byty, ke kterým patří také pozemek pod plochou bytu (například ve společenství vlastníků bytových jednotek – SVJ) se násobí číslem 1,22 a vznikne výsledná částka.

NÁRŮST O STOVKY KORUN

Pokud máte například v Chrudimi byt o velikosti 50 metrů čtverečních, tak vaše daň bude letos ve výši 427 korun, tedy asi o 200 korun více než minulý rok. Když budete mít rodinný dům o výměře 140 metrů, tak tady už si připlatíte asi pět set korun. „V Chrudimi má tak na daň z nemovitosti vliv pouze navýšení sazeb, které je nově v zákoně změněno. Tedy základní sazba z 2 na 3,5,“ uvedla vedoucí chrudimského finančního odboru Hana Vránová.
To, že nemá město Chrudim místní koeficient, je překvapivé. „Pokud by město zavedlo nějakou dobrou službu pro občany, pak by bylo možné na ni získat příjem. Možnost je zvýšení místního koeficientu a díky tomu zrušit poplatek za odpad. Systém, který totiž zavedli Piráti a zdražili odpad, by mohl zrušit například diskriminaci těm, kdo opravují byt, bydlí v najmu a podobně,“ myslí si opoziční zastupitel Roman Málek.
I tak bude daň z nemovitostí pro mnohé lidi zásahem do rodinného rozpočtu.
„Jsem důchodkyně, musím počítat každou korunu, ale na druhou stranu si myslím, že stát ty peníze potřebuje.
Dlouho se daň z nemovitosti držela na stejné úrovni,“ pokrčila rameny sedmdesátiletá Chrudimačka Květa.

MÍSTNÍ KOEFICIENTY SE RŮZNÍ

S místním koeficientem si obce mohou hýbat samy v rozmezí 1 až 5, ale většinou nechaly vše při starém. Třeba Hlinsko má nyní koeficient 1,6. „Na něj jsme nesahali.
Ostatně, i kdybychom chtěli, reagovat na vládní balíček, který základ daně zvýšil, tak to nešlo. Naši zákonodárci vydali novelu zákona v říjnu, a zastupitelstvem by změna koeficientu musela projít do konce září. Pokud bychom k navýšení přistoupili, tak by to bylo možné až od roku 2025,“ řekl hlinecký starosta Miroslav Krčil.
Na Seči před čtyřmi lety vedení obce šokovalo, když místní koeficient zvedlo dvojnásobně na hodnotu 4. Vyrovnáním pro lidi s trvalým bydlištěm ve městě je snížený poplatek za svoz odpadu. Ale zpět k případu Chrudimi. Například majitel garsonky ve městě o velikosti 35 metrů čtverečních bude nejprve násobit hodnotou 1,22 kvůli SVJ. Další násobitel bude základní sazba daně 3,5 a následně koeficient počtu obyvatel 2. Výsledek tak činí 299 korun.

Region vydání: Východní Čechy
Foto autor: Foto: Deník/Romana Netolická
Foto popis: ZVÝŠENÁ DAŇ Z NEMOVITOSTI se nepříznivě promítne do rodinných rozpočtů obyvatel Chrudimi.

Datum vydání: 23.01.2024 | Datum importu: 23.01.2024 0:24
Zdroj: Pardubický deník +1 | Rubrika: Zprávy z regionu | Strana 3 | Autor: ROMANA NETOLICKÁ
Téma: Zastupitelstvo | Odbory MÚ | Ostatní
AVE:678 €|Tištěný náklad:1 930|GRP:0,16|Čtenost:14 249
Vydavatel: VLTAVA LABE MEDIA, a.s. | Periodicita: deník