CHRUDIM Na chrudimské radnici zůstane stejná sestava jako dosud. Vítězné hnutí ANO totiž podepsalo dohodu o spolupráci s Chrudimáky a Piráty, s nimiž řídí město. Pokus o vyšachování ANO z vedení města menším stranám nevyšel.


Staronová koalice ANO, Pirátů a Chrudimáků bude mít v zastupitelstvu 15 z 27 křesel. O jedno více než dosud. Ze stávající koalice jen vypadli sociální demokraté, kteří už v zastupitelstvu nejsou.


I přes jasné vítězství ANO ve volbách se ziskem 10 mandátů nebylo jasné, zda neskončí nakonec v opozici. Strany SNK ED, TOP 09 a STAN, Koalice pro Chrudim a ODS chtěly dát dohromady velkou koalici s Piráty. Ti to ale nakonec odmítli. „Rozhodli jsme se pro spolupráci s ANO na základě větší programové shody,“ řekl místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).
„Rozhodnutí Pirátů je mi líto, a to zejména z pohledu, že na další čtyři roky se zastaví rozvoj města. Samozřejmě to mohou zvrátit ještě členové chrudimských Pirátů ve svém referendu, zdali chtějí vládnout s tímto subjektem, jehož předseda je trestně stíhaný,“ řekl lídr Koalice pro Chrudim Roman Málek.

Post starosty obsadí lídr ANO František Pilný, který je podle svých slov průběhem vyjednávání zklamán. Chtěl totiž vytvořit širší koalici. S pouhými dvěma mandáty Piráti získají post místostarosty. Stejnou funkci mohou obsadit i Chrudimáci. Jednoho místostarostu bude mít i ANO. (dp)

MF Dnes 1.10.2022