Zastupitelé v Proseči odmítli požadavek na úplný zákaz zábavní pyrotechniky Chrudimsko – Vánoce jsou za námi a začínají přípravy na oslavu Silvestra a nového roku. Někdo rád přivítá nový rok v klidu, avšak jiný dá přednost bujaré oslavě, při níž budou noční oblohu křižovat světlice doprovázené výbuchy dělobuchů. Avšak žijí mezi námi i takoví nedočkavci, kteří trénují oslavy se zábavní pyrotechnikou už v těchto dnech.

Některá města a obce na Chrudimsku se předčasnému užívání zábavné pyrotechniky brání za pomoci vyhlášek, jinde takový krok třeba zvažují. Například vedení hlinecké radnice zareagovalo na petici místních občanů Stop petardám, kterou se místní iniciativa snaží ulehčit život nejen zvířecím mazlíčkům ale i malým dětem nebo seniorům, kterým bouřlivá kanonáda dělobuchů nedělá dobře.
Podle hlineckého starosty Miroslava Krčila nyní město pracuje na vyhlášce, která by ve vytipovaných částech Hlinska – například náměstí nebo Betlém – odpalování zábavní pyrotechniky zakázala. Nové nařízení ale čeká dlouhá cesta. Vedení města zpracuje text, který následně musí projít schvalovacím procesem na Ministerstvu vnitra ČR, to jej může vrátit k doplnění. Pokud budou tamní úředníci spokojení, poslední slovo řeknou hlinečtí zastupitelé, a to v průběhu příštího roku. Zákaz však nemusí vyřešit vše. „Otázkou pak je, jaká bude vymahatelnost této vyhlášky. Někdo hodí petardu a uteče a i když bude policie nebo strážníci seberychlejší, už jej nechytí,“ poznamenává Miroslav Krčil.

VE SLATIŇANECH NAKONEC COUVLI

Špatnou vymahatelností případné vyhlášky argumentuje také slatiňanský starosta Ivan Jeník. „Já sám si na hlučné oslavy moc nepotrpím, ale vyhlášku, která by používání zábavní pyrotechniky regulovala, takovou ve Slatiňanech nemáme.
Chtěli jsme ji kdysi přijmout, takže jsme se informovali, co a jak. Bylo nám řečeno, že pokud toho člověka nepřistihneme přímo při odpalování, tak mu nic nedokážeme.
Takže jsme od přípravy vyhlášky nakonec upustili,“ říká Ivan Jeník. Stížností na hluk z petard prý ostatně ani moc nepřichází. „Na Silvestra už jsou lidé s výbuchy petard smíření. Občas se nějaká ta stížnost objeví spíš v průběhu roku. To když lidé využívají pyrotechniku i během svatebních obřadů nebo při jiných soukromých oslavách, kdy to lidem vadí zejména v nočních hodinách,“ doplňuje slatiňanský starosta.

PROSEČ NESCHVÁLILA ÚPLNÝ ZÁKAZ

Pravidla pro užívání zábavné pyrotechniky se dostala i na program prosincového zasedání městského zastupitelstva v Proseči. Tamější zastupitelé totiž reagovali na výzvu jednoho z prosečských obyvatel, který chtěl docílit úplného zákazu. Ten by měl podle jeho představ platit i pro poslední den v roce, neboť pyrotechnika prý nadměrně děsí a stresuje jeho psy.
„Chápu, že se z jeho pohledu jedná o nepříjemnou záležitost, ale na druhou stranu nechceme zájmu jednoho člověka podřizovat chování velké většiny ostatních.
Takže se zastupitelé shodli, že žádné zpřísnění nebude,“ říká prosečský starosta Jan Macháček.
V centrech větších měst bývá na Silvestra nejživěji. Společné oslavy byly s loňskou výjimkou například běžně pořádány na chrudimském Resselově náměstí.
„Po dlouhém rozhodování jsme se pro rok 2016 s ohledem na „hlukovou“ vyhlášku a nejasností s produkcemi po 22. hodině rozhodli přesunout akci do největšího chrudimského vinného sklepa Chrudimská šatlava,“ oznámil vloni jeden ze spolupořadatelů akce, chrudimský zastupitel Roman Málek. Letos se však podle jeho slov Silvestr na chrudimské náměstí vrátí. Příchozí se mohou od 22.30 hodin těšit na Silvestrovskou taneční Oldies párty Libora Štumpfa, ve 23 hodin dojde na ohňovou show a na 23.30 hodinu slibují pořadatelé překvapení.

PLATÍ RŮZNÁ PRAVIDLA

Nejvíce světlic a petard bude ovšem i při nadcházejících oslavách příchodu nového roku odpáleno na soukromých balkónech, terasách, dvorcích a zahradách. Nabídka pyrotechniky je nepřeberná. Může jít o různé fontány, vulkány, rakety, římské svíce, pumy i dělobuchy. Veškerá pyrotechnika je přitom rozdělena do čtyř kategorií nebezpečnosti: Kategorie F1 Je nejméně nebezpečná pyrotechnika. Patří sem prskavky, bouchací kuličky, praskací provázky, třaskaviny, menší rotující předměty nebo třeba pistolové kapsle. S touto pyrotechnikou mohou nakládat i nedospělé osoby, ale je doporučeno, aby při tom asistoval člověk starší 18 let. U kategorie F2 už hrozí malé nebezpečí a tyto výrobky lze prodat jen osobám starším 18 let. Patří sem petardy, římské svíce, menší rakety, menší kompakty, větší prskavky, bengálské ohně, větší rotující předměty. Do kategorie F3 spadá středně nebezpečná pyrotechnika, například dělobuchy, větší římské svíce, menší kulové pumy, větší kompakty. Tyto výrobky lze prodat lidem starším 21 let. Výrobky spadající do nejnebezpečnější kategorie F4 mohou používat pouze ti, kteří mají průkaz odpalovače pyrotechniky.

Foto popis|

 

Týdeník Chrudimsko | 27.12.2017 | Rubrika: Téma týdne | Strana: 2 | autor: Marek Nečina |