Karel VOŘÍŠEK, moderátor
Má tradici dlouhou 300 let a zdálo se, že ji nic nezastaví. Zastavilo a vy tušíte správně, co to bylo. Nebudu jmenovat. Chrudimská Salvátorská pouť letos dost možná nebude.
Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
Objevili se ale nadšenci, kteří ji chtějí uspořádat sami, a nevadí jim ani značně ztížené podmínky. Nápad má své příznivce i odpůrce a ti s napětím čekají, jak se o osudu pouti rozhodne.

Martin HOLEK, redaktor
/ukázka/

Martin HOLEK, redaktor
Chrudimská Salvátorská pouť má tradici delší než 300 let. Patří mezi vyhlášené pouti v Česku. Letos ale město její pořádání nechce riskovat.

Petr LICHTENBERG, místostarosta Chrudimi /Chrudimáci/
V rámci bezpečnosti obyvatel a Chrudimi i okolních obcí jsme museli přijmout toto opatření s tím, že /nesrozumitelné/ police se nebude konat.

Martin HOLEK, redaktor
Naproti tomu se objevili zastánci pouti, kteří chtějí od města pouze souhlas a uspořádají ji sami. Jedním z nich i zastupitel Roman Málek. Počítá s tím, že běžná návštěvnost přesahující 40 000 lidí bude muset být omezena. Na organizaci by měl 2 měsíce.

Roman MÁLEK, zastupitel Chrudimi /Koalice pro Chrudim/
My musíme dodržet všechny limity, takže je to otázka možná 5, 8000 lidí. Je to vlastně festivalovej systém, připravujeme v tuto chvíli předprodej vstupenek, kde vlastně každý dostane /nesrozumitelné/, bude moct používat po jistý čas vlastně, aby se lidi obměnili a všichni se mohli na tu pouť podívat.

Martin HOLEK, redaktor
Podle jednoho z návrhů by hlavní prostor pouti tady na chrudimském náměstí byl rozdělený na 2 sektory. V jednom by byly atrakce a ve druhém stánky. Lidé by zaplatili do nich vstup a dostali pásky, aby organizátoři měli přehled o povoleném počtu návštěvníků.

obyvatelka Chrudimi
Já si myslím, že letos by neměla být.

Martin HOLEK, redaktor
Důvody?

obyvatelka Chrudimi
No, kvůli tomu koronaviru a bylo by to asi lepší pro tu bezpečnost těch lidí.

obyvatel Chrudimi
Myslím si, že to nezvládnou, ale pouť by klidně mohla být, že zase úplně ty restrikce korona na tý pouti... myslím, že v pohodě.

obyvatel Chrudimi
Já si taky myslím, že jo. Že by to bylo dobrý.

obyvatel Chrudimi
Nevím. To musí rozhodnout nějaký páni, který tomu rozumí.

Martin HOLEK, redaktor
Město se obává, že i přes omezení kapacity se náporem návštěvníků povolené limity poruší a lidé budou v davech čekat na vstup na oplocenou pouť.

Petr LICHTENBERG, místostarosta Chrudimi /Chrudimáci/
Už to, že akce je nazývaná Chrudimská pouť, že je ve stejném termínu jako tradiční /nesrozumitelné/ pouť, tak logicky si z toho vyvozuji, že sem přijdou skutečně davy lidí tak jako každý rok.

Martin HOLEK, redaktor
Žadatelé o pořadatelství jsou celkem 3 a rozhodovat o osudu letošní pouti se má v Chrudimi už příští pondělí. Zbyněk Zykmund a Martin Holek, CNN Prima News.

 TV , Datum: 06.06.2020 , Zdroj: Prima , Zpráva: 15 , Pořad: 18:55 Hlavní zprávy , Země: Česko