crsvidnik112016Chrudim – o víkendu 26. a 27. listopadu 2016 navštívil Chrudim, druhé největší město Pardubického kraje, primátor a jeho zástupce z partnerského slovenského města Svidník. Společně probrali dosavadní spolupráci, rozsvítili vánoční strom, ale diskutovali také o spolupráci na příští rok.

„O tom, že spolupráce s východoslovenským městem Svidník je velmi aktivní, svědčí řada akcí. V letošním roce se kromě zástupců městských organizací, kteří si porovnali své zkušenosti, podívali do Svidníku i občané Chrudimi a mimo jiné si užili tamější kulinářskou akci,“ říká chrudimský místostarosta a předseda Komise pro zahraniční vztahy Roman Málek.

Na pozvání chrudimského starosty přijel primátor Svidníku Ján Holodňák a jeho zástupce Peter Pilip. K nim se přidala i vedoucí svidnického odboru školství Viera Dercová, která má agendu mezinárodní spolupráce na starost.
„Prošli jsme různé příklady naší dobré praxe, například když se snažíme rekonstrukce plynařů a dalších síťařů sladit s vlastními investičními akcemi. To zástupce Svidníku velice zaujalo,” naráží starosta Petr Řezníček na zavedenou spolupráci při obnově povrchu chodníků nebo komunikací po rekonstrukcích sítí. Takovým příkladem z poslední doby je lokalita chrudimského Nového Města, kde si rozsáhlé rekonstrukce sítí vyžádaly stejně tak rozsáhlé rekonstrukce ulic.

Setkání se ovšem neslo i v předvánočním duchu a také díky tomu o první adventní neděli starostové vpodvečer společně rozsvítili vánoční strom na Resselově náměstí.

V pondělí dopoledne pak byli zástupci partnerského města přijati na chrudimské radnici a proběhlo jednání o společných aktivitách plánovaných pro rok 2017.

„Rádi bychom pokračovali ve výměnných angažmá kulturních souborů, ale chtěli bychom prověřit i možnosti mezinárodních dotační titulů. V současné době hledáme projektové záměry jak mezi městy, tak obcemi či podnikateli,“ uzavírá Málek.

crsvidnik112016b