svidnik exkurse oficial 81Chrudim – Komise zahraničních vztahů Rady města Chrudim rozšiřuje své plány. Umožňují to další a další subjekty, které jsou připraveny s městem a komisí na zahraničních aktivitách spolupracovat.

Rozšířil se především seznam těch, kteří jsou hotovi přispět ke vzájemné výměně zkušeností v nejrůznějších oblastech.
Aktivní je především sektor sociálních služeb, o spolupráci jeví zájem například Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim. Pracovníci Centra by se tak v budoucnu mohli dočkat obousměrných stáží a vzájemných návštěv k výměnám zkušeností za účelem zvýšení kvality svých služeb.
V této oblasti přislíbila pomoc i obecně prospěšná společnost Sopre CR z Chrudimi, jež má zkušenosti mimo jiné s denním nízkoprahovým centrem nebo sociálně aktivizačním programem pro rodiny s dětmi.
Na poli minorit a osob ohrožených sociálním vyloučením dlouhodobě sbírá zkušenosti také Šance pro Tebe, z. s. Za inspirací a k prohloubení znalostí vyráží na Slovensko a o příklady dobré praxe je připravena podělit se i našimi zahraničními partnery.

„Počet subjektů, které mají zájem o spolupráci, se rozšiřuje stále. Pochopitelně mě to velice těší,“ říká předseda komise pro zahraniční vztahy Roman Málek. Ke spolupráci si našla cestu i Základní umělecká škola Chrudim. Ta nabízí různá vystoupení na kulturních akcích, v září se se do Olešnice, polského partnerského města, vydá Chrudimská komorní filharmonie, jejíž členskou základnu tvoří především právě učitelé a mimořádně nadaní žáci ZUŠ.

Na spolupráci se zahraničím se podílí i Fotoklub Chrudim. Několik jeho členů pojede fotografovat do chorvatského Motovunu, chorvatští fotografové se naopak svým hledáčkem zaměří na Chrudim a díky plánovanému kalendáři se nám pokusí zprostředkovat pohled na město, jež důvěrně známe, jinýma očima.

Spolupráce na pořádaných akcích již probíhá s Hotelovou školou Bohemia, zájem do budoucna projevila také Obchodní akademie Chrudim. Do školského sektoru chtějí překvapivě přispět také Vodní zdroje Chrudim, které jsou řídícím subjektem Národního geoparku Železné hory. V úvahu přicházejí workshopy na geovědní témata pro školní kolektivy, výměnné pobyty a semináře pro učitele apod.