Česká asociace Krav Maga – Kapap, o.s. otevírá počátkem března pobočku svých škol izraelské reálné sebeobrany v Chrudimi. 

„Náborový seminář proběhne v sobotu 3. března 2012 v tělocvičně chrudimské sportovní haly v čase od 17.00 do 20.00 hodin. Seminář je zcela zdarma a bude postaven jako průřezové seznámení s principy, technikami a metodami izraelských sebeobran Krav Maga a Kapap. Zájemcům o výcvik stačí nějaké sportovní oblečení a obuv do tělocvičny. Následné tréninky budou probíhat každý čtvrtek na stejném místě v čase od 18.00 do 20.00 hodin. První proběhne hned ve čtvrtek 8. března 2012,“ říká předseda sdružení Michal Janoušek. Ten také povede ukázkovou hodinu.

Krav Maga

Rozjezd nových tréninků vítá i chrudimský místostarosta Roman Málek, který si sám v listopadu loňského roku Krav Maga vyzkoušel na Celostátní velké výměně zkušeností v Hradci Králové. „Jsem rád, když ve městě můžeme přivítat ověřené pořadatele a akce. A Kapap mezi ně patří. Navíc nabídka tréninků systému reálné sebeobrany dává velkou šanci těm, kteří nechtějí dělat tradiční bojová umění a spíše chtějí pocit bezpečnosti a zvládání nebezpečných stresových situací, a to bez použití síly,“ vysvětluje Málek s tím, že se jedná o další zajímavou nabídku v rámci tematického roku Chrudim sportuje. 

Krav Maga a Kapap jsou dva izraelské sebeobranné systémy, které vznikly v 50. letech 20. století v izraelské armádě a v současné době jsou považovány za jedny z nejefektivnějších sebeobranných systémů na světě. Každý z nich má jiného zakladatele – Krav Maga založil Imi Lichtenfeld a Kapap pan Haviv Galisko. 

Česká asociace Krav Maga – Kapap (ČAKMK) je českou pobočkou International Kapap Associaction, což je celosvětové sdružení izraelské sebeobrany Kapap vedené synem samotného zakladatele  - panem Moshe Galiskem, který je i naším nejvyšším izraelským představitelem. V současné době ČAKMK cvičí v 15 městech České republiky. V rámci instruktorského sboru ČAKMK má 3 mezinárodně certifikované trenéry IKA a v tomto roce přibudou další. 

Výcvik je vhodný pro všechny věkové kategorie. „V rámci pravidelných tréninků budeme zatím cvičit dospělé, tj. zájemce a zájemkyně starší 15 let. Vedle programu pro dospělé vedeme v několika svých pobočkách i výcvik sebeobrany pro děti (od 10 let věku) a jsme schopní realizovat tematické kurzy sebeobrany žen či profesní sebeobrany pro bezpečnostní složky. V rámci výcviku nabízíme i projektovou výuku pro školy, která se nazývá Mazaně proti šikaně, kde se studenti 2. stupňů základních škol a středních škol mohou netradiční formou seznámit s reálnou sebeobranou v kontextu šikany a metodám, jak se účinně bránit. Všechny tyto aktivity jsme schopni v případě zájmu postupně v Chrudimi rozjet,“ uzavírá Janoušek.